Sera Gazını Jet Yakıtına Dönüştüren Yeni Bir Katalizör Keşfedildi!

Sera Gazını Jet Yakıtına Dönüştüren Yeni Bir Katalizör Keşfedildi

Fotoğraf: Bir gün atmosferdeki karbondioksitten elde edilen jet yakıtı, hava yolculuğundan kaynaklanan kirliliği azaltabilir.

Uçaklar, Dünya atmosferine çok fazla karbondioksit salarlar. Bu atık ise bir sera gazıdır ve küresel ısınmaya katkıda bulunmaktadır. Ancak bir gün havadaki karbondioksidin emilimini sağlayacak bir teknoloji geliştirilebilir ve bu sayede uçaklara güç sağlamak için kullanılabilir.

Günümüzde hava yolculuğu halen ulaşım kaynaklı karbondioksit emisyonlarının yüzde 12’sini oluşturuyor.  Jet yakıtlarının üretimi için yağ yerine karbondioksit kullanmak hava yolculuğu endüstrisinin karbon ayak izini azaltabilir.

Katalizör nedir?

Katalizörler, kimyasal reaksiyonları hızlandıran maddelerdir. Bilim insanlarının yer aldığı uluslararası bir ekip karbondioksidi jet yakıtına dönüştürebilen bir katalizör keşfetti. Başarılarını 22 Aralık 2020 Nature Communications’da anlattılar.

Bilim insanları daha önce CO2‘yi yakıta dönüştürmeyi denemişlerdi ancak bu çabalar, pahalı malzemelerden yapılmış katalizörlere dayanıyordu.  Süreç boyunca birçok adım atıldı. Bulunan yeni katalizör, demir gibi ucuz bileşenlerden oluşan bir tozdur. CO2‘yi tek adımda jet yakıtına dönüştürür.

CO2 ve Diğer Sera Gazları

Katalizör, CO2 moleküllerini yapı taşları olan karbon ve oksijen atomlarına ayırarak çalışmaya başlar. Bir sonraki adım hidrojen gazı ile doldurulmuş bir reaksiyon odasında gerçekleşir.  Katalizör, yeni oluşmuş serbest karbon atomlarının gazdaki hidrojen atomları ile bağlantı kurmasına yardımcı olur. Bu sayede elde edilen karbon molekülleri jet yakıtı için kullanılabilir hale gelir.  Geride kalan oksijen atomları ise hidrojen atomları ile birleşerek su oluşturur.

Tiancun Xiao, İngiltere’deki Oxford Üniversitesi’nde kimyagerdir.  Ekibi, katalizörü küçük bir reaksiyon odasında CO2 üzerinde test etti. Reaksiyon odası, 300 ° Celsius’a (572 ° Fahrenheit) ayarlandı ve deniz seviyesindeki hava basıncının yaklaşık 10 katı kadar basınçlandırıldı.  20 saatten fazla bir süre sonra katalizör, CO2‘nin üçte birinden fazlasını yeni kimyasal ürünlere dönüştürdü. Bunların yaklaşık yarısı jet yakıtlı hidrokarbonlar ve diğer kimyasal maddelerdi. Bazıları ise plastik üretimi için de kullanılabilir.

Kaynak: sciencenewsforstudents.org

576 Kez Okundu

Elif Nur Doğan

1998 Ankara doğumluyum. Orta Doğu Teknik Üniversitesi'nde bir yıl ingilizce hazırlık eğitimi aldım. Hacettepe Üniversitesi Kimya Bölümü mezunuyum. Sayısal ve sözel veri yönetiminde başarılı, global fikirli, sonuç odaklı ve çalışmaya istekli, liderlik ve iyi iletişim becerilerine sahibim. İlgi alanlarım: Kozmetik kimyası, farmasötik kimya, biyokimya ve nanoteknoloji vb. Eylül 2020'de, kimyaya olan ilgimi ve bilgimi artırmak, yabancı dilimi geliştirebilmek için gönüllü olarak İnovatif Kimya Dergisi ekibine katıldım.

You may also like...

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Kopyalamak Yasaktır!