Shellworks, Deniz Mahsulleri ile Sürdürülebilir Ambalajlar Ortaya Çıkarıyor
Tek kullanımlık plastiklere bir alternatif olan bu yöntem, atılan deniz kabuklarından elde edilen geri dönüştürülebilir ve gübrelenebilir bir biyo-plastik oluşturmak için özel olarak tasarlanmış makineler kullanır.
Çok fazla plastik ambalajda boğulan bir dünyada, yeniden kullanılabilir seçenekler, yenilebilir ambalajlar ve hatta kombucha’dan yapılan ambalajlar gibi alternatifler büyük bir fark yaratabilir.
Bu yeni ve sürdürülebilir ambalajlama fikirlerinden biri olan deniz kabuklarının kullanımı, Londra’daki Royal College of Art ve Imperial College’den dört tasarımcıdan oluşan bir ekip olarak Shellworks adlı bir proje ile gösteriliyor. Atılan deniz ürünleri kabukları (ıstakoz, yengeç, kerevit, karides gibi), çeşitli oranlarda karıştırılmakta ve çeşitli esneklik, kalınlık ve opaklık derecelerinde kalıplanabilen bir biyoplastik oluşturmak için sirke ile birleştirilmektedir. Konunun videosuna aşağıdaki linkten göz atabilirsiniz.
Shellworks ekibi malzemelerini deniz kabuklarından elde etmeyi seçti, çünkü bu kabuklar doğal olarak mantar hücrelerinde de bulunan lifli bir materyal olan chitin içeriyordu. Ekip, chitin’in ticari olarak temin edilebilen bir versiyonu olan chitosan üretme tekniklerinden daha ucuz ve daha az zaman alan deniz kabuklarından alternatif bir chitin çıkarma yöntemi geliştirmek istedi.
Bunu yapmak için ekip, Shelly, Sheety, Vaccy, Dippy ve Drippy olarak adlandırılan ham biyoplastik malzemeyi işlemek için beş farklı tipte makine geliştirdi. Her bir uygulama farklı bir şekilde tasarlanmıştır; anti-bakteriyel ambalaj, gıdaya uygun poşetler ve gübre haline dönüşen bitki kapları gibi farklı ambalaj türleri üretmek için tasarlanmıştır.
Örneğin, Shelly makinesi chitin’i kabuklarından alır; Sheety, biyoplastik sıvıyı daha sonra birbirine yapıştırılabilecek tabakalara dönüştürmek için ısı ve rüzgarı kullanan tabaka şekillendirme makinesidir. Vaccy, buharla ısıtılan bir vakum önleyicidir ve Dippy, üç boyutlu kapları şekillendirebilen ısıtmalı bir dip kalıpçıdır. Hidro geri dönüştürücü olan Drippy, kullanılmış ambalajları tekrar ham biyoplastik sıvıya geri dönüştürmek için kullanılabilir, bu daha sonra tekrar başka bir şey haline getirilebilir. Ambalajın kompostlanmasını veya geri dönüştürülmesini sağlamak için biyoplastik karışımda kimyasal katkı kullanılmaz. Tasarımcıların Dezeen’de açıkladığı gibi:
Ekstraktör, malzemenin polimer düzeyinde daha fazla deney yapılmasını sağlamak için işlemin her parametresi üzerinde tam kontrol sağlamak üzere tasarlanmıştır.
Ölçeklenebilir üretim süreçleri tasarlayarak, malzemeye göre uyarlanmış uygulamalar ve eko-pozitif atık akışları tasarlayarak, kitosan biyoplastiğinin bugün kullandığımız birçok plastik ürün için nasıl uygun bir alternatif olabileceğini gösterebileceğimize inanıyoruz.
Kaynak: treehugger.com