Son Çare Antibiyotiklerine Karşı Mukavemeti Olan Genler Tahminden Daha Fazla Yayılıyor

Bilim insanları  son çare antibiyotiklere karşı daha önce öngörülenden daha çok yayılarak direnç ihtiva eden spesifik bir gen keşfetti. Son bulgular, kolistin son çare antibiyotiğine direnç gösterebilen mcr-1 geninin dünya çapında yaygınlaştığını gösteriyor.

Mcr-1 geni ilk kez 2011 yılında keşfedildi. Bilim insanları daha sonra, yaklaşık 2 sene önce, Çin’de, bu genin varlığını domuzlarda bulunan e-Coli bakterisinin bir türünde buldular. Bu gen ayrıca bir çok bakteri türünde de bulundu ve son çare antibiyotik olarak adlandırılan kolistine direnç gösterdi. Şimdilerde, 1-5 Haziran aralığında Amerikan Mikrobiyolojistler Derneğinin her yıl düzenlediği Microbe 2017 süresince bir çok sunumda da gösterildiği gibi, bu gen dünya çapında bir çok bakteri türünde endişe verici bir hızda bulunuyor.

Scientific American’a göre, bazı yerlerde, neredeyse çiftlik hayvanlarının %100’ü mcr-1 genini taşıyor. George Washington Üniversitesinden bir antibiyotik bilim insanı, Lance Price, mcr-1 geninin yayılmasının; çiftliklerde antibiyotik kullanımının insan enfeksiyonlarında direnç oluşturduğunu gösterdiğini söyledi.

Kolistin, bilinen adıyla son çare antibiyotik ya da son hendek antibiyotiği* 1949’da keşfedildi ve klinik kullanım amacıyla 1959 yılından beri kullanılıyor. Bu antibiyotik insanlarda çok nadir kullanılmakla beraber, bazı ülkelerde hayvancılığı büyütmek amacıyla kullanılmaktadır. Ne yazık ki, böyle bir kullanım; ilk olarak 2015 senesinde keşfedilen ve kolistine dirençli bir gen olan mcr-1’in e-coli bakterisinde ortaya çıkmasına sebep oldu.

Sonrasında, mikrobiyologlar, daha fazla vaka ile karşılaştılar ve mcr-1 geninin başka bakteri türlerinde de olduğunu keşfettiler. E-coli’nin yanısıra, mcr-1 ayrıca Salmonella,Klebsiella ve Enterobacter türlerinde de bulundu.Bu bakterilerde mcr-1’in varlığı, son çare antibiyotiğini kolistine direnç gösteren süper böceklerin ortaya çıkmasına sebep oldu.

Mcr-1 plazmid-bazlı bir gen olup, ilk olarak 2011 yılında keşfedildi. Kolistine gösterdiği direncin yanı sıra, bu gen ayrıca insan immün sisteminden bazı mikroplara da direnç göstermekte.

Son Çare Antibiyotikleri: (Last Resort Antibiotics):  Son çare ilaçları (DoLR), diğer tüm ilaç seçeneklerinin hastada yeterli yanıt vermediğinde denenen bir farmasötik ilaçtır.

Kaynak : sciencetimes.com

1.240 Kez Okundu

İnovatif Kimya Dergisi

İnovatif Kimya Dergisi aylık olarak çıkan bir e-dergidir. Kimya ve Kimya Sektörü ile ilgili yazılar yazılmaktadır.

You may also like...

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Kopyalamak Yasaktır!