Suyu Ancak Ekşi Tada Duyarlı Hücreler Algılayabiliyor

Suyu Ancak Ekşi Tada Duyarlı Hücreler Algılayabiliyor

Caltech’ deki yeni araştırmalara göre, ekşi tada duyarlı hücreler dilin üzerindeki su hücrelerinin algılanmasını ve suyun tanınmasında önemli rol oynuyorlar.

Bu çalışma, 29 Mayıs tarihinde biyoloji asistanı profesörü Yuki Oka tarafından Doğa Nörobilim dergisinde yayımlanmış.

“Dil, besinler üzerindeki önemli hücreleri algılayarak uyarıcı görevi yapar. Uyarıcı olarak, sodyum, şeker ve aminoasit gibi tatlardır.” Diyor Oka. “Fakat, ağızdaki suyun nasıl algılanabileceği bilinmiyor. Birçok böcek türü sudaki tadı algılayabilen reseptörlere sahiptirler. Memelilerde de suyun algılanmasını sağlayabilen tat sisteminin geliştirilebileceğini umuyoruz.

Tat hücreleri, beyine nöronlar aracılığıyla bilgileri aktarırlar. Yazar olarak görev yapan mezun öğrencilerden Dhruv Zocchi, kobay fareler üzerinde tada duyarlı hücrelerdeki iletimde rol oynayan elektriksel yansımayı ölçmüşlerdir. Bu sinir hücreleri, tahmin edilen şekilde cevap verdiler. “Suyun duyarlılığı ile algılanan bazı tat hücreleri elde edildi, bu heyecan vericiydi.” Diye belirtti Zocchi.

Her bir tat hücresi , kendi alt gruplarına aracılık eder. Tat hücrelerinin sudaki davranışı, ilaç bilimciler ve genetik bilimciler tarafından  test edildi. Sonucunda her bir temel hücre popülasyonunun fonksiyonu incelenmiş oldu. Örneğin, tuzlu tada duyarlı reseptörler durdurulduğu zaman, bu aktiviteden diğer tat reseptörleri etkilenmez. “Fakat ekşi tat hücrelerini durdurduğumuz zaman, sudaki hücrelerin hareketi de engellenmiş oluyor.” Diyor Oka. “Bu sonuçlara göre su, ancak ekşi tat hücreleri aracılığıyla algılanabiliyor.” Diye de ekliyor.

“Ekşi tat hücrelerinin gerçekten de su moleküllerinin tadının algılamasına yardım ettiğini kanıtlamak için, optogenetik bir teknik kullanılmıştır. Bu teknik suyun yerine ışık ile ekşi tat hücrelerinin algılanmasını sağlıyor. Araştırmacılar, hayvanların su içmek için şişenin ağzına temas ettiklerinde şişenin ağzında mavi bir ışık yayılmasını sağlayan bir teknik geliştirdiler. Böylece su içmek için yönelen fareler ışıkla karşılaştıklarında su içebileceklerini anlarlar. Fareler tekrar susamamış olmasına rağmen, su kaynağı bir ışık yaydığından yalamaya devam ederler.

Ekşi tatlar genellikle, hayvanların tercih etmediği hatta sevmediği bir tattır. Örneğini fareler limonlu su içmekten kaçınırlar. Işık etkisi ile ekşi hücreler uyarıldığından dolayı söz konusu olan farelerin sudan kaçmaları gibi bir davranışla karşılaşmadılar.

Bu sonuçlar şu soruyu sormayı kaçınılmaz kılıyor, “Tada duyarlı hücrelerin algılanması ile ilgili hangi bilgi, ekşi tat hücrelerinin beyne iletilmesinde etkilidir?” “Belki de tat hücreleri istenilmeyen ekşiliğe direk olarak dönüşmezler ancak bunun yerine, uyarıldıkları zaman su gibi farklı bir tada sahip olurlar ancak susuzluğu gidermezler.” Diyor Oka. “Belki ekşi tat hücreleri algıladığımız hoş olmayan tada sahip değillerdir, beyni etkileyen simülasyonlardan dolayı biz böyle algılarız.” Diye de ekliyor.

Makalenin başlığı “Memelilerin Tat Alma Sisteminde Suyun Algılanması İle Uyarılan Hücreler” dir. Gunther Wennemuth, Duisburg-Essen Üniversitesi’nin ortak yazarı tarafından yazılmıştır. Finansı ise Caltech Biyoloji Mühendisliği Bölümü, Searle Burs Programları, Edward Mallinckrodt, Jr Vakfı, Okawa Vakfı, McKnight Vakfı ve Klingenstein-Simons Burs Ödülü alanlarındaki başkan ve görevliler tarafından sağlanmıştır.

Kaynak : caltech.edu

951 Kez Okundu

İnovatif Kimya Dergisi

İnovatif Kimya Dergisi aylık olarak çıkan bir e-dergidir. Kimya ve Kimya Sektörü ile ilgili yazılar yazılmaktadır.

You may also like...

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Kopyalamak Yasaktır!