Tabloları Solmaya Karşı Koruyan Görünmez Grafen Perde

Tabloları Solmaya Karşı Koruyan Görünmez Grafen Perde

Fotoğraf : Vincent van Gogh- Ayçiçekleri

Yalnızca birkaç atom kalınlığındaki şeffaf bir grafen tabakası, resimlerdeki pigmentleri ultraviyole ışık, nem ve hava kirleticilerinden koruyarak solmasını önleyebilir.

Boyalı sanat eserleri için renk solması büyük bir problemdir. Örneğin Vincent van Gogh’un ünlü Ayçiçekleri tablosu ışığa duyarlı kurşun pigmentleri içerir. Başlangıçta parlak sarı renklerinin hakim olduğu tablo, zamanla yeşilimsi kahverengiye dönmüştür.

Bir grafen perde, renklerin solmasını %70’e kadar önleyebilir. Yunanistan’daki Hellas Araştırma ve Teknoloji Vakfı’ndan çalışma Direktörü Costas Galiotis, tam koruma miktarı renklere ve pigment substratına bağlı olsa da, “bu, müzelerde veya diğer sergi ortamlarında bulunan koşullar altında yaklaşık 200 yıllık bir maruz kalmaya karşılık geliyor” diyor.

Galiotis, “katman sayısına bağlı olarak, grafen önemli miktarda ultraviyole ışığı emer. Ayrıca oksijen ve neme karşı çok iyi bir bariyerdir” diye açıklıyor. “Gelen zararlı radyasyonu azaltarak ve oksidanların difüzyonunu geciktirerek renk solmasını önler.”

Galiotis ve meslektaşları, bakır bir substrat üzerinde buhar olarak biriken ve bir yapışkan tabakaya aktarılan atomik olarak ince grafen ızgaraları kullanarak perdeyi tabloya uygulamak için bir makine geliştirdiler. İki silindir, boyayı ve filmi hafifçe birbirine bastırır, ardından filmi çıkarır ve sadece grafen tabakasını bırakır.

Tabloları Solmaya Karşı Koruyan Görünmez Grafen Perde

Araştırmacılar, grafen tabakaları tarafından korunan renkli panelleri çok fazla ışığa, ısıya ve neme maruz bıraktılar – yapay bir yaşlanma süreci. Ayrıca, bir yarısını grafen perde ile kaplayan ve diğerini korumasız bırakan bir resim – parlak kağıt üzerindeki mürekkep – üzerindeki etkileri de incelediler. Boyama 1000 saatten fazla bir süre yaşlanma odasında bırakıldıktan sonra, korunmasız yarıdaki renkler belirgin bir şekilde solarken grafen örtü ile korunan renkler canlılığını korudu.

ABD Harvard Sanat Müzeleri’ndeki Straus Center for Consolation and Technical Studies Müdürü Narayan Khandekar, müzelerin resimleri karanlıkta saklayarak ve sadece kısa bir süre için düşük enerjili ışıklar altında sergileyerek renk solmasını sınırladığını açıklıyor. “Ancak özel evlerdeki resimlerin çoğu böyle bir muamele görmüyor,” diyor. “Koruyucu bir grafen perde fikri gerçekten ikna edicidir. Fazla ışık hasarını hafifletir ve çıkarılması kolaydır. Bu yüzden potansiyele sahip olduğunu düşünüyorum.” Bununla birlikte, resimlerin genellikle özel bir reçine veya vernik tabakası ile korunduğunu ve araştırmacıların şimdi bunların grafen örtü ile nasıl etkileşime girdiğini incelemeleri gerektiğini belirtiyor.

Daha önce Londra’daki Tate Gallery’den sanat koruma uzmanı Stephen Hackney, restoratörlerin boyalı bir sanat eserinin materyalleri ve davranışları hakkında “tam bilgiye” ihtiyaçları olduğunu açıklıyor. “Bu büyük bir iş, ancak yeniliği zorlaştıran bir gereklilik. Deneyimlerime göre, yeni malzemeleri kabul etmek ve benimsemek nispeten uzun zaman alıyor ve çoğu zaman en çok dikkate alınan şey, malzemelerin kendisinden ziyade pratik prosedürler oluyor.” diyor.

Kaynak: kamagra.edu.pl

434 Kez Okundu

Kübra Yıldız

13 Mart 1999 tarihinde İstanbul’da doğdum. 2017 yılında İstanbul Teknik Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi %30 İngilizce Kimya bölümüne yerleştim. Bir dönem İngilizce hazırlık eğitimi aldıktan sonra lisans eğitimime başladım. Kimya bilimindeki gelişmeleri takip ederek kendimi geliştirmek ve çeviri yaparak bunları daha fazla insana ulaştırmak amacıyla İnovatif Kimya Dergisi haber çeviri ekibine katıldım.

You may also like...

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Kopyalamak Yasaktır!