Tek Kullanımlık Plastikler için Silikon, Güvenilir Bir Alternatif midir?

Tek Kullanımlık Plastikler için Silikon Güvenilir Bir Alternatif midirLife Without Plastic(LWP) Kuruluşu’ndaki insanlar, bu esnek, lastiğe benzeyen poşetlerin göründüğü kadar çevre dostu olup olmadığını tartışıyorlar.

Sıfır atık yaşam tarzı bloglarını ve sosyal medya paylaşımlarını inceleme fırsatı bulduysanız, silikon poşetlerin tek kullanımlık Ziploc poşetlere ve plastik gıda saklama kaplarına bir alternatif olarak önerildiğine rastlamışsınızdır. Bu poşetler muhtemelen fotojenik olmaları, çok farklı renk seçeneklerine sahip olmaları ve içinde bulunan gıdayı görmeye yetecek kadar şeffaf olmalarından dolayı oldukça popülerdir.

İlk bakışta, plastik poşetlerin sunduğu tüm yararları sunmalarından dolayı ideal bir çözümdürler – esnek, yıkanabilir, su geçirmez yapıda olmaları… Bazı araştırmacılar silikonun plastikten ziyade kauçuk gibi olduğunu ve bunun sebebinin kumdan yapılması olduğunu ve doğal malzemesinin bu olduğunu savunurlar.

LWP’deki uzmanlar buna katılmıyorlar. Onların açıklamalarına göre ise silikon “sentetik kauçuk ve sentetik plastik polimeri arasında bir hibrittir. Bu da her ne kadar inceltilmiş olsa da yine de plastik olduğu anlamına gelir. Kumdan yapılmış silika içerirken, fosil yakıtlardan gelen sentetik ve kimyasal katkı maddeleri de içermektedir”.

Life Without Plastic (LWP) web sitesindeki bir makalede, silikonun Health Canada ve Scientific American gibi bazı kuruluşlar tarafından büyük oranda güvenilir kabul edildiğini, ancak uzun dönemli etkileri ile ilgili derinlemesine ve birbirini takip eden çok fazla çalışma olmadığı açıklanmış, LWP kurucuları kendi araştırmalarını yaparak silikon konusunda dikkatli olmaya başlamamız gerektiğini gösteren bazı nedenler bulmuşlardır.

Bahsettikleri çalışmalar; silikonun tamamen etkisiz olmadığını, özellikle içerdikleri gıda, yüksek oranda yağlı bir yiyecek ise düşük seviyedeki sentetik kimyasalları salgıladıklarını ve silikonun ana malzemelerinden biri olan siloksanların endokrin ve doğurganlığı engelleyen ve potansiyel bir kanserojen olduğunu göstermektedir.

“Bir çalışmada silikon biberonlardan ve silikon fırın kaplarından süte, bebek mamasına ve alkol ve suya siloksanların salınması test edilmiştir. 6 saat sonunda süt ve mamaya bir salınma gözlenmemiş, ancak 72 saat sonunda alkol çözeltisinde siloksan tespit edilmiştir.”

Ayrıca silikon çok düşük bir geri kazanılabilirlik oranına sahiptir. Bertaraf edildiğinde genelde endüstride kullanılan yağlayıcı bir maddeye dönüştürülür.

Silikon Kullanımında Dikkatli Olun

Eğer gerçek anlamda sıfır atık ve plastiksiz bir yaşam için çaba harcıyorsak o zaman silikon poşetlere ve türevlerine karşı da alternatifler kullanmalıyız. Cam kavanozlar, paslanmaz çelik kaplar ve kumaş çantalar da aynı işlevi görmektedir.

Silikonlar, birçok yeniden kullanılabilir saklama kabında conta vb. malzeme olarak kullanışlı bir rol oynamaktadırlar, ancak bunlar genel olarak gıda ile direkt olarak temas etmedikleri için kabul edilebilir seviyededir.

Kaynak: treehugger.com

954 Kez Okundu

Hacer Demir

27 Nisan 1993’te Bursa’da doğdu. Uludağ Üniversitesi Çevre Mühendisliği Bölümü ve Anadolu Üniversitesi Açıköğretim Fakültesi Marka İletişimi bölümü mezunu. UÜ Endüstri Mühendisliği Bölümü'nde yüksek lisans yapıyor. İlgi duyduğu alanlarda eğitim ve programlara katılmayı, yeni şeyler öğrenmeyi ve kendini geliştirmeyi seviyor. Yenilikçi haberleri takip etmeyi ve çeviri yapmayı sevdiği için 2017 yılından bu yana İnovatif Kimya Dergisi ekibinde yer alıyor.

You may also like...

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Kopyalamak Yasaktır!