Türk Firması Üretiyor, Alman Ordusu Kullanıyor

Türk Firması Üretiyor Alman Ordusu Kullanıyor

Türk firması İltema tarafından geliştirilen, düşük voltaj ile uzun süre ısı verebilen kumaş Alman şirketi tarafından test edildi ve başarılı bulundu. Bu kumaş Alman Ordusu’ndaki dalgıçlar tarafından uzun süre su altında kalabilmek amacıyla kullanılıyor.

Dokuz Eylül Üniversitesi Teknoloji Geliştirme Bölgesi’nde (DEPARK) iki Türk girişimci tarafından kurulan ve ısı yayımı alanına odaklanan İltema, yeni nesil yüksek teknolojili ürünlerin geliştirilmesi çalışmalarına devam ediyor.

2016 yılında TÜBİTAK desteği ile hayata geçen şirket, ısıtma teknolojilerinde ciddi başarılar elde etti. İltema ürünleri Dünya Melek Yatırımcılar Forumu’nda tanıtıldı. Firma, özel geliştirilmiş ve kaplanmış iplikler kullanılan kumaşlar üretiyor. %100 yerli üretim olan bu kumaşlar voltaj değişimi ile ısınıyor. Oldukça düşük voltaj ile ısıtılabilen bu kumaşlar insan sağlığı için bir risk oluşturmuyor. Ürünler 48 Volttan düşük enerji ile ısıtılabiliyor.

Dünyanın önde gelen ülkeleri tarafından tercih edilip ticarileştirilen “yeni nesil elektrikli battaniyeler” olarak anılan akıllı tekstiller, Almanya ve Türkiye’de savunma sanayine yönelik hibrit araçlarda kullanılmak üzere test ediliyor. İlk olarak Almanya’ya ihraç edilen akıllı kumaşların, Alman ordusundaki dalgıçlar için giysi üretiminde kullanılması amaçlanıyor. Bu kumaşlar ile geliştirilecek giysiler sayesinde, Alman dalgıçların deniz dibinde kalma süresi 6 dakikadan 15 dakikaya çıkartılabilecek.

Firma Kazakistan’a üzerinde kar tutmayan çadırlar ihraç ediyor. Bu çadırların zemininde ve merdivenlerinde buzlanma karşıtı sistem bulunuyor. Bu kumaş, fiyat avantajlı olmasının yanı sıra otomotiv veya savunma sanayi ürünleri gibi dış ortama yönelik uygulamalarda çok iyi performans sergiliyor. Elektrikli araçlarda %40 civarında ısı kazanımı sağlayan bu kumaşın en büyük özelliği enerji tasarruf olarak görülüyor.

Dışarıda uzun süre kalabilmek için güneş ile ısınabilen ceketler üreten şirket, aynı zamanda ısıtılmış çadırlar ve uyku tulumları da hazırlıyor. Bu ceket; giyeni gün ışığında ısıtabilmenin yanı sıra cep telefonlarını da şarj edebiliyor.

Kaynak: etextilemagazine.com

660 Kez Okundu

Melike Oya Oral

İzmir’de 1988 yılında doğdu. İzmir Atatürk Lisesi ve Orta Doğu Teknik Üniversitesi Kimya Bölümü’nü bitirdi. Dokuz Eylül Üniversitesi Endüstri Mühendisliği ve İzmir Ekonomi Üniversitesi Executive MBA programlarında yüksek lisanslarını tamamladı. Temel ilgi alanı malzeme bilimleri. 2012’den beri özel sektörde beyaz eşya, yapı malzemeleri ve tekstil sektörlerinde ArGe ve yeni ürün geliştirme bölümlerinde görev almakta. Hali hazırda Sun Tekstil ArGe Merkezi’nde çalışıyor.

You may also like...

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Kopyalamak Yasaktır!