Yaygın Kullanılan 20 İthal İlacın Yerlisi Üretilecek
İthalatı ile bütçede önemli ölçüde yük oluşturan 20 biyoteknolojik ilacın Türkiye’de üretilmesi için karar alındı. Yeni Ekomomik Programı’nda (YEP) bu karara yer verildi.
Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak tarafından geçen hafta açıklanan Yeni Ekonomi Programı (YEP) ile cari açığın düşürülmesi amacıyla sağlık alanındaki çeşitli politika ve tedbirler de ortaya konuldu. Sağlık ürünlerinde dışa bağımlılığı en aza indirmek için atılacak adımlar belirlendi.
Türkiye’nin ithal ettiği ve yaygın hastalıkların tedavisinde kullanılan 20 biyoteknolojik ilacın yerlisinin üretilmesi planlandı. Bu ilaçların yurt içinde üretimi için Ar-Ge çalışmaları yürütülerek gerekli altyapı oluşturulacak. Söz konusu 20 ilacın, bütçede önemli ölçüde yük oluşturduğu belirtiliyor.
Biyoteknolojik İlaç Nedir?
Organizmalardan ve canlı sistemlerden biyolojik yöntemlerle üretilen ilaçlara biyoteknolojik ilaç deniliyor. Genetik mühendisliğiyle hücrelerin DNA’ları değiştirilerek hastalıkla mücadelede kullanılabilecek proteinler oluşturuluyor ve ardından ya enjeksiyon ya da infüzyon yoluyla hastaya veriliyor. Kimyasal bileşimler yerine biyolojik çözümle tedavi uygulanıyor.
Biyoteknolojik İlaçlarda Treni Kaçırabiliriz
Lokman Hekim Üniversitesi Eczacılık Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Bülent Gümüşel, Türkiye’de ilaç üretimiyle ilgili açıklamalarda bulundu. Türkiye’nin söz konusu ilaçlarda bir yol ayrımında olduğuna işaret eden Gümüşel, “Ya konvansiyonel ilaçlarda yaşadığımız gibi biyobenzer (biyoteknolojik ürünlerin versiyonları) ilaçlarda da treni kaçıracağız ya da Türk ilaç endüstrisi olarak perona yanaşan yüksek hızlı trene binip ülkemizi ilaç endüstrisinde hak ettiği yere getireceğiz” dedi. Tıbbi istatistik firması IMS Health verilerine göre, ülkemizde 2008 yılında yaklaşık 1 milyar liralık satış değeri olan biyoteknolojik ilaç pazarı, 2016 yılında 3,33 milyar liraya ulaşmıştı, 2020’de ise bu değerin 5,1 milyar liraya ulaşması bekleniyor.
Kaynak : donanimhaber.com