Yeni Diş Beyazlatma Jeli: Yanık Olmadan Daha Beyaz Dişler

Yeni Diş Beyazlatma Jeli Yanık Olmadan Daha Beyaz Dişler

Fotoğraf: Yeni bir beyazlatma jeli, düşük seviyede hidrojen peroksit (%12) kullanarak diş örneklerini altı ton beyazlattı. Düzeneyen: ACS Applied Materials & Interfaces 2021’den uyarlanmıştır, DOI: 10.1021/acsami.1c06774

Çoğu insan inci beyazı bir gülümsemeyle parlamak ister. Ancak dişler zamanla yiyecekler, içecekler ve bazı ilaçlar nedeniyle lekelenebilir. Ne yazık ki, diş hekimlerinin beyazlatma tedavilerindeki yüksek hidrojen peroksit seviyeleri diş minesine zarar verebilir ve diş hassasiyetine ve diş eti tahrişine neden olabilir. Günümüzde, ACS Applied Materials & Interfaces’de rapor sunan araştırmacılar, yakın kızılötesi (NIR) ışığa maruz kaldığında dişleri yanma olmadan güvenli bir şekilde beyazlatan bir jel geliştirdiler.

Selfie’ye hazır gülümsemelere yönelik artan talep, diş beyazlatmayı en popüler diş prosedürlerinden biri haline getirdi. Dişçi muayenehanesindeki tedaviler etkili olmasına rağmen yüksek konsantrasyonlu hidrojen peroksit (%30-40) kullanırlar. Evde beyazlatma ürünleri daha az peroksit içerir (%6-12), ancak genellikle haftalarca tedavi gerektirirler ve pek işe yaramazlar. Dişlere beyazlatma jeli uygulandığında, hidrojen peroksit ve peroksitten türetilen reaktif oksijen türleri (esas olarak hidroksil radikali) lekelerdeki pigmentleri bozar. Hidroksil radikali, hidrojen peroksitin kendisinden çok daha iyi bir şekilde yapar. Bu nedenle araştırmacılar, güçlü hidroksil radikallerinin oluşumunu hızlandırarak düşük konsantrasyonlu hidrojen peroksitin ağartma kapasitesini iyileştirmeye çalıştılar. Xingyu Hu, Li Xie, Weidong Tian ve meslektaşları, önceki yaklaşımların sınırlamaları olduğu için NIR ışığına maruz kaldığında düşük seviyelerde hidrojen peroksiti bol hidroksil radikallerine dönüştürecek bir katalizör içeren güvenli ve etkili bir beyazlatma jeli geliştirmek istediler.

Araştırmacılar, hidrojen peroksitten hidroksil radikali üretimini katalize eden oksijen eksikliği olan titanya nanoparçacıkları yaptılar. Nanopartiküllerin NIR ışığına maruz bırakılması, katalitik aktivitelerini arttırarak portakal boyası, çay veya kırmızı boya ile boyanmış diş örneklerinin 2 saat içinde tamamen beyazlamalarını sağladı. Daha sonra araştırmacılar nanopartiküllerden karbomer jel ve %12 hidrojen peroksit içeren bir jel yaptılar. Doğal olarak boyanmış diş örneklerine uyguladılar ve bir saat boyunca NIR ışığı ile tedavi ettiler. Jel, dişleri diş minesine daha az zarar vererek, %40 hidrojen peroksit içeren popüler bir diş beyazlatma jeli kadar beyazlattı. Araştırmacılar, nanoparçacık sisteminin diş beyazlatma için oldukça umut verici olduğunu ve antibakteriyel materyallerin geliştirilmesi gibi diğer biyomedikal uygulamalara da genişletilebileceğini söylüyor.

Referans: Xingyu Hu, Li Xie*, Zhaoyu Xu, Suru Liu, Xinzhi Tan, Ruojing Qian, Ruitao Zhang, Mingyan Jiang, Wenjia tarafından “Fototermal-Geliştirilmiş Fenton-benzeri Katalitik Aktivitesi Oksijen Yetersiz Nanotitania’nın Verimli ve Güvenli Diş Beyazlatma” Xie ve Weidong Tian, 22 Temmuz 2021, ACS Uygulamalı Malzemeler ve Arayüzler. DOI: 10.1021/acsami.1c06774

Yazarlar, Çin Ulusal Doğa Bilimleri Vakfı, Çin Ulusal Anahtar Ar-Ge Programı ve Sichuan Eyaletinin Anahtar Teknolojiler Ar-Ge Programından sağlanan fonları kabul ediyor.

Kaynak: scitechdaily.com

718 Kez Okundu

Elif Nur Doğan

1998 Ankara doğumluyum. Orta Doğu Teknik Üniversitesi'nde bir yıl ingilizce hazırlık eğitimi aldım. Hacettepe Üniversitesi Kimya Bölümü mezunuyum. Sayısal ve sözel veri yönetiminde başarılı, global fikirli, sonuç odaklı ve çalışmaya istekli, liderlik ve iyi iletişim becerilerine sahibim. İlgi alanlarım: Kozmetik kimyası, farmasötik kimya, biyokimya ve nanoteknoloji vb. Eylül 2020'de, kimyaya olan ilgimi ve bilgimi artırmak, yabancı dilimi geliştirebilmek için gönüllü olarak İnovatif Kimya Dergisi ekibine katıldım.

You may also like...

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Kopyalamak Yasaktır!