Yeni Doku Temizleme Yöntemi, Hastalıklarla İlgili Biyolojik Süreçte Fayda Sağlayabilir

Yeni Doku Temizleme Yöntemi Hastalıklarla İlgili Biyolojik Süreçte Fayda Sağlayabilir

Scripps Araştırma Enstitüsünde çalışan bilim insanları, büyük biyolojik numunelerin şeffaf hale getirmesinde yeni bir doku temizleme yöntemini tanıttılar. Bu yöntem, bilim insanlarının birden fazla organ sisteminde meydana gelen sağlıklı ve hastalıkla ilgili biyolojik süreçleri görselleştirmesini ve incelemesini her zamankinden daha kolay hale getiriyor.

28 Mart 2022 tarihinde Nature Method adlı bilim sitesinde açıklanan ve karma olarak nitelendirilen yeni yöntem, doku temizleme teknolojisine yönelik önceki iki ana yaklaşımın öğelerini bir araya getirir ve büyük örnek uygulamalara göre daha pratik ve ölçeklenebilir olmalıdır.

Kıdemli yazar ve Scripps Araştırma Enstitüsünde Nörobilim dalında yardımcı öğretim üyesi olan Doktor Li Ye, “Bu, büyük vücut bölümleri ve hatta tüm hayvanlar için yapılan çalışmalar için basit ve evrensel bir doku temizleme tekniğidir,” diyor.

Doku temizleme işlemi, doku opak (yağ gibi) oluşturan molekülleri çıkarmak için çözücü kullanımını içerir ve çoğu proteini ve yapıyı yerinde tutarken dokuyu optik olarak şeffaf hale getirir. Bilim insanları, aktif genleri veya bir laboratuvar hayvanındaki diğer ilgili molekülleri işaretlemek için genetik olarak kodlanmış veya antikor bağlantılı floresan işaretlerini kullanır ve prensip olarak doku temizleme özelliği bu işaretlerin tümünün tüm hayvanda aynı anda görüntülenmesine olanak tanır.

Bilim insanları, daha çok beyin içindeki sinir bağlantılarını izlemek amacıyla yaklaşık 15 yıl önce doku temizleme yöntemleri geliştirmeye başladılar. Yöntemler beyin için iyi sonuç verse de, çözülmesi daha zor yapıları içeren diğer vücut parçalarına veya tüm gövdelere uygulandığında bu yöntem çok iyi çalışmaz.

Bu yöntemler bugüne kadar organik çözücüler veya su bazlı çözücüler kullanıyordu. Eskisi genellikle daha hızlı ve güçlü bir şekilde çalışır ancak floresan sinyallerini azaltır. Su bazlı çözücüler kullanılan yöntemler, floresan koruma konusunda daha iyidir ancak beyin dışı dokuları temizlemek için yetersizdir. Buna ek olarak, her iki yöntem de genellikle tehlikeli kimyasalların kullanıldığı yoğun ve yoğun iş gücü gerektiren prosedürler gerektirir.

Çalışmanın ilk yazarlarından olan Ye’nin laboratuvarının lisansüstü öğrencisi Yu Wang, “sıradan bir laboratuvar genellikle bu yöntemleri rutin ve düzenli olarak kullanamaz,” diyor.

Ye ve ekibi tarafından tasarlanan yeni yöntem, organik çözücüler ve su bazlı deterjanların sıralı bir kombinasyonunu kullanır ve korunması gereken dokudaki molekülleri korumak için su bazlı hidrojelleri kullanır. Solventlerin numuneden pompalanmasını genellikle gerektirmez.

Ye laboratuvarında araştırma asistanı olan ilk yazar Victoria Nudell, “Çoğu durumda bütün şeyi bir kavanoza koyabilir ve tamamlanana kadar masa üstünde sallayabilir,” diyor. “Bu, rutin kullanım için yeterince pratik ve ölçeklenebilir olmasını sağlıyor.”

Araştırmacılar yeni yöntemlerinin kolaylığını ve yardımcı programını çeşitli uygulamalarda gösterdiler. Bunlar arasında, İmmünoloji ve Mikrobiyoloji Yardımcı Profesörü John Teijaro’nun laboratuvarıyla, SARS-COV-2-enfekte hücrelerin ilk kez bütün farelerde görüntüsü için işbirliği, sadeliği yeni yöntemle, ekipmana erişimin kesinlikle sınırlı olduğu üst düzey bir biyolojik güvenlik tesisinde yapılmasını sağladı.

Ye ve ekibi şimdi bilim işbirlikçileriyle birlikte vücuttaki sinir yollarının takibi de dahil olmak üzere yeni yöntemin birden fazla uygulaması üzerinde çalışıyor.

Araştırma, Ulusal Sağlık Enstitüleri, Dana Vakfı ve Baxter Vakfı tarafından desteklendi.

Kaynak : medical.net

762 Kez Okundu

Fatma Ilgın Güller

1996 yılında Ankara’da doğdum. Ankara Üniversitesi Kimya Mühendisliği bölümünde lisans eğitimimi tamamladım. Lise yıllarımdan itibaren kimya ilgimi çeken ve sürekli öğrenmek istediğim bir dal haline geldi ve lisansımı bu alanda mühendislikle birleştirerek almaya karar verdim. Bilgi paylaştıkça çoğalır prensibinden yola çıkarak hem son gelişmelerden haberdar olabilmek hem de bunları başkalarına aktarabilmek için İnovatif Kimya Dergisi’nin bir parçası oldum. İlgi alanlarım: nanoteknoloji, polimer yapıların sentezlenmesi, yeşil kimya, malzeme bilimi, biyokimya, fizikokimya. Bunlar arasında en çok ilgimi çeken ise doğaya zararı olmaması özelliğiyle yeşil kimyadır.

You may also like...

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Kopyalamak Yasaktır!