Yeni Geliştirilen Bir Metod ile Yol Kenarında Kokain Testi Mümkün Olabilecek
Kokain test edilmesi zor ve aldatıcı bir ilaçtır. Zaman alıcı laboratuar çalışmaları, kokainin ve onun yan ürünlerinin varlığını ve miktarını doğru bir şekilde belirleyebilir; daha hızlı taşınabilir testler yanlış olabilir ve yanlış pozitif sonuçlar verebilir.
Ancak kompakt bir kütle spektrometresi, Surrey Üniversitesi’ndeki araştırmacılar tarafından yeni bir bildiriye göre, kokain düzeylerini ve idrar ve tükürükteki metabolitleri bile doğru olarak tespit edebiliyor.
Öncü Surrey araştırmacısı Machado Ismail ;’’Yüzey kütle spektrometresi, birçok farklı disiplinde kullanılan değerli bir araçtır – ancak, çok çeşitli senaryolarda kullanılmak için çok pahalı ve çok laboratuar temelli olmuştur.’’ Dedi.
Machado Ismail şunu da eklemiştir;’’Bu durum Taşınabilir kütle spektrum teknolojilerinden en iyi şekilde yararlanmak için yeni bir kromatografi yöntemiyle değişebilir.’’
Ismail ‘Bir yüzeyden analit çıkaran ve kromatografiyi kullanarak ayıran bu yeni yöntemin, hassas, doğru bir sonuç sağladığı gösterilmiştir.’dedi.
Bu araştırma 21/11/2016 gününde Analitik Metodlar dergisinde yayımlanmıştır.( http://pubs.rsc.org/en/content/articlelanding/2017/ay/c6ay02006b#!divAbstract )
Bilim adamları metodlarının kromatografide kullanılarak doğruluk oranının arttırdığını ve hata sıklığını azalttığını ileri sürmektedir.
Araştırmanın yazarı ‘Kromatografi kullanımı iyon bastırma etkilerini azaltır ve böylece kaynakta parçalanma ile kombinasyon halinde kullanılır, seçiciliği arttırır, böylece taşınabilir ve uygun fiyatlı bir dörtlü kutuplu kütle spektrometresi ile yüksek hassaslığın elde edilmesine izin verir. Bu yöntem aynı zamanda potansiyel olarak taşınabilir bir kokain testi yapıyor çünkü mevcut araçlar analitik işi halledecek. Bir yol kenarı durağında, işyerinde veya hapishane ortamında doğru bir kokain testi yapabilmek büyük bir gelişme olabilir’ Dedi.
Şu anda piyasada bulunan testler ABD’deki bazı ilaç mağazalarında bile satılıyor ancak doğruluk oranları tartışılıyor.
Zorlaştırıcı faktörler biyoloji kapsamındadır.Genellikle, analitik yöntemlerin herhangi birinde saptanan kokainin kendisi değil onun yerine vücutta parçalanan metabolitleridir.
Yeterli büyük dozlarda, metabolitler sistemde birkaç gün kalabilir. Alkol ile kombinasyon halinde, ortaya çıkan metabolit (kakaoetilen) neredeyse bir hafta sürebilir ve kendi psikoaktif etkilerine neden olabilir.
Araştırmacılar şunu da eklediler;’Kromatografideki gelişmeler diğer narkotik testleri ile olan ilerideki atılımlara öncülük edebilir.’
Son olarak Machada Ismail,’ Bir sonraki adımımız, sistemin diğer istismar ilaçlarını izleme verimliliğini test etmek olacakken aynı zamanda bu testin daha da geliştirilmesi için kaynak takibi yapmaktayız.’ Dedi.
Kaynak : forensicmag.com