Yeni Keşfedilen Demir Destekli Katalizör ile Karbondioksit Jet Yakıtına Dönüştürülebiliyor

Yeni Keşfedilen Demir Destekli Katalizör ile Karbondioksit Jet Yakıtına Dönüştürülebiliyor

Fotoğraf: Atmosferdeki karbondioksitten elde edilen jet yakıtı, bir gün hava yolculuğundan kaynaklanan sera gazı kirliliğini azaltabilir.

Günümüzde uçaklar, küresel ısınmaya sebep olan fazla miktarda karbondioksiti atmosfere salmaktadır. Ancak bir gün, atmosferden emilen karbondioksit, uçaklara güç sağlamak için kullanılabilir.

Araştırmacıların 22 Aralık’ta Nature Communications’a çevrimiçi olarak bildirdiği rapora göre, yeni keşfedilen demir destekli katalizör ile karbondioksiti jet yakıtına dönüştürmek mümkün. Arabaların aksine uçaklar,  rüzgar veya güneş enerjisinden elde edilen elektrikle çalışacak kadar büyük piller taşıyamaz. Ancak jet yakıt elde edebilmek için petrol yerine CO2 kullanılırsa bu durum, şu anda ulaşımla ilgili tüm CO2 emisyonlarının yüzde 12’sini oluşturan hava yolculuğu endüstrisinin karbon ayak izini azaltabilir.

Karbondioksiti yakıta dönüştürmeye yönelik geçmişteki girişimler, kobalt gibi nispeten pahalı malzemelerden yapılmış katalizörlere dayanıyordu ve birden fazla kimyasal işlem adımı gerektiriyordu. Yeni keşfedilen katalizör tozu ise demir de dahil olmak üzere ucuz bileşenlerden yapılmıştır ve tek adımda CO2’yi dönüştürmektedir.

Katalizör, karbondioksit ve hidrojen gazı içeren bir reaksiyona eklendiğinde CO2 moleküllerinden gelen karbonun oksijenden ayrılmasına ve jet yakıtında bulunan hidrokarbon moleküllerini oluşturan hidrojen ile bağlanmasına yardımcı olur. CO2‘den arta kalan oksijen atomları, su oluşturmak için diğer hidrojen atomlarıyla birleşir.

Yeni katalizörü Oxford Üniversitesi’nde kimyager olan Tiancun Xiao ve meslektaşları, karbondioksit üzerinde 300°C’ye ayarlanabilen  ve deniz seviyesindeki hava basıncının yaklaşık 10 katına kadar basınç uygulanabilen küçük bir reaksiyon odasında test ettiler. Yaklaşık 20 saat sonra katalizör, odadaki karbondioksitin yüzde 38’ini yeni kimyasal ürünlere dönüştürdü. Bu ürünlerin yaklaşık yüzde 48’i jet yakıtlı hidrokarbonlardan oluşurken diğer yan ürünler ise plastik elde etmek için kullanılan etilen ve propilen gibi benzer petrokimyasalları içeriyordu.

Kaynak: sciencenews.org

794 Kez Okundu

Elif Nur Doğan

1998 Ankara doğumluyum. Orta Doğu Teknik Üniversitesi'nde bir yıl ingilizce hazırlık eğitimi aldım. Hacettepe Üniversitesi Kimya Bölümü mezunuyum. Sayısal ve sözel veri yönetiminde başarılı, global fikirli, sonuç odaklı ve çalışmaya istekli, liderlik ve iyi iletişim becerilerine sahibim. İlgi alanlarım: Kozmetik kimyası, farmasötik kimya, biyokimya ve nanoteknoloji vb. Eylül 2020'de, kimyaya olan ilgimi ve bilgimi artırmak, yabancı dilimi geliştirebilmek için gönüllü olarak İnovatif Kimya Dergisi ekibine katıldım.

You may also like...

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Kopyalamak Yasaktır!