Yeni Magnezyum Alaşımı Mükemmel Korozyon Dayanımı Gösteriyor

Yeni Magnezyum Alaşımı Mükemmel Korozyon Dayanımı Gösteriyor

Almanya’da bilim insanları sıra dışı bir şekilde düşük korozyon oranına sahip bir alaşım geliştirdiler. Bilimciler  magnezyumu, çok az miktarda kalsiyumla alaşım yaparak paslanmaz magnezyuma yakın bir çalışma geliştirdiklerini ifade ediyorlar.

Magnezyum düşük ağırlığa, yüksek dayanıklılığa, mükemmel elektrokimyasal özelliklere sahip olan ve yer kabuğunda bol miktarda bulunan bir elementtir. Ayrıca otomotiv, uzay, elektronik, biyomedikal ve enerji depolama alanlarında da kullanılmaktadır. Özellikle magnezyumun düşük ağırlığı onu sürdürülebilir açıdan daha çekici hale getirmektedir. Buna ilave olarak alüminyumdan daha parlak olması, arabalarda ve uzay araçlarında yakıt tüketimini ve karbondioksit emisyonunu azaltması gibi özellikleriyle alüminyumun yerini alacağı öngörülmektedir. Ancak magnezyumun endüstriyel ölçekte kullanımı sulu ortamlarda paslanmaya neden olduğu için sınırlıdır.

Helmholtz Malzeme ve Kıyı Araştırma Merkezi’nden Dr. Min Deng “Bizim magnezyum-kalsiyum alaşımımız geleneksel döküm prosesleriyle hazırlandı. Saf magnezyum ve saf kalsiyum potalı çelik ocağında yüksek derecelerde eritildi. Daha sonra eriyik bir çelik kalıbına döküldü. Oda sıcaklığında soğutulduktan sonra alaşım kullanıma hazır hale geldi” şeklinde açıkladı.

Yeni Magnezyum Alaşımı Mükemmel Korozyon Dayanımı Gösteriyor

Fotoğraf : Farklı Ca-Mg Bileşimlerinin  Korozyon Testleri

Yüksek Korozyon Dayanımı 

Çok az miktarlarda kalsiyum kullanılarak geliştirirlen yeni alaşım saf magnezyumun özelliklerini muhafaza eder. Bununla birlikte korozyona direncini artırır çünkü kalsiyum katodik su indirgeme kinetiğini azaltır. Koruyucu bir yüzey filminin gelişmesini sağlayarak alaşım içindeki safsızlıkları (demir ve silikon gibi) stabilize eder.

Lityum, alüminyum ve arsenik gibi alaşımlar veya kaplamalar korozyon önlenmesinde yaygındır. Helmholtz araştırmacılarından Dr. Lingian Wang “Ortaya çıkan alaşımla kıyaslandığında, kalsiyum ilavesi, magnezyum alaşımlarının implant malzemesindeki uygulamalarını genişletir. Çünkü kalsiyum insan vücuduna zararsızdır. Korozyona dirençli magnezyum alaşımları geliştirmeye yönelik önceki girişimler, çoğu zaman hassas ve kompleks prosesler içeriyordu. Buna karşılık geliştirdiğimiz magnezyum-kalsiyum alaşımının prosesi oldukça basit, çevre dostu ve ekonomiktir” dedi.

Geniş Kullanım Alanları

Fransa’da Chimie Paris Tech Enstitüsü’nde Prof. Polina Volovitch “Alaşım yapay doku ve implantlar gibi biyomedikal uygulamalarda uygulanabilir. Çünkü implant malzemelerinde yaygın olan hidrojen kabarcıklarının oluşumunu önemli ölçüde azalttığı görülmektedir. Ayrıca oluşan korozyon ürünlerinin de toksik olması beklenmemektedir. Sulu pillerde uygulaması da mümkün olabilir” şeklinde yorumladı.

Australia National University’de korozyon bilimcisi Prof. Nick Birbilis “Paslanmaz magnezyumun pratik uygulamaları çok çeşitlidir. Kesinlikle taşınabilir elektronikler akla geliyor. Bu harika malzeme için dünya magnezyumun istiridyesidir denilebilir. Gökdelenler öncesinde çelik ortaya çıktı, bakalım magnezyum bize ne getirecek?” şeklinde fikirlerini ifade etti.

Kaynak: chemistryworld.com

1.134 Kez Okundu

Murat Yılmaz

1992 yılında Amasya’da doğdu. 2016 yılında Atatürk Üniversitesi Kimya Mühendisliği bölümünden mezun oldu. Samsung tarafından Kore Gazisi Torunları bursu ile 2012 yılında Güney Afrika’da İngilizce eğitimi aldı. 2014 yılında İtalya’da University of L’Aquila’da Erasmus programı ile eğitim aldı. Şu anda boya sektöründe özel bir firmada Arge Mühendisi olarak çalışmaktadır. İlgi alanları kimyasal proseslerin simülasyonu, nanoteknoloji, malzeme, boya ve kaplama teknolojileridir. Uluslarası gelişmeleri takip etmek ve bunları ülkemize aktarmak için 2020 yılında İnovatif Kimya Dergisi’nin gönüllü bir üyesi olmuştur.

You may also like...

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Kopyalamak Yasaktır!