Yeni Plütonyumun Keşfi, Nükleer Atıkları Temizlemek için Çalışan Kimya Profesörlerinin Yoluna Işık Tutuyor

Yeni Plütonyumun Keşfi Nükleer Atıkları Temizlemek için Çalışan Kimya Profesörlerinin Yoluna Işık Tutuyor

Plütonyum, uzun zamandır birçok ülkenin nükleer enerji stratejilerinin bir parçası oldu fakat bilim adamları hala bu karmaşık elementin arkasındaki sırları ortaya çıkarmaya çalışıyor ve nükleer atıkları temizlemek için daha ağır nükleer elementleri nasıl kullanacaklarını görüyorlar.

Florida State Üniversitesi Profesörü Thomas Albrecht-Schmitt in yeni çalışmaları, plütonyumun bilim adamlarının düşündüğü gibi çalışmadığını gösteriyor. Thomas’ın ekibinin çabaları, nükleer atıkları temizlemek için geliştirdikleri teknolojiler, bu bulgulara katıda bulunacak. Bu çalışma Nature Chemistry de bugün yayınlandı.

Albrecht-Schmitt ve bir grup araştırmacı, periyodik tablo elementi olan Plütonyumun; demir veya nikel gibi daha hafif elementlere göre nasıl değişiklik gösterdiğini ve kimyasal olarak nasıl davrandığını anlamak için yaklaşık 20 yıldır çalışıyor. Albrecht-Schmitt ‘in sürprizine göre, ekibinin laboratuvarda bir araya getirdiği bir plütonyum-organik hibrid bileşik, daha hafif elementlerle yapılmış bileşiklere çok benzer davrandı.

Albrecht-Schmitt ‘’ Bu keşfi bu kadar ilginç yapan şey, malzemenin gerçekten çok karışık ve egzotik olmasından ziyade, gerçekten çok basit olmasıdır. Hayal gücünüz daha da çılgınlaşıyor ve bu sınıfı birçok ağır başka elementlerle birlikte yapabilirim. Uranyum veya belki de Berkelyum gibi diğer ağır elementleri de kullanabilirim diye düşünüyorsunuz’’ dedi.

Çalışma ekibi, elektronların iki farklı plütonyum iyonu arasında ileriye ve geriye doğru ilerlediğini gözlemledi.

Elektronların iki pozitif iyonlar arasındaki hareketi tipik olarak demir gibi daha hafif elementlerin iyonları arasında gerçekleşen bir eylemdir, bu nedenle hafif reaksiyon elemanları biyolojide kimyasal reaksiyonları gerçekleştirmek için sıklıkla kullanılır.

Albrecht-Schmitt, ekibinin renk nedeniyle laboratuvarda yaptıkları bileşim hakkında benzersiz bir şey olduğunu hemen anladığını söyledi.

Albrecht-Schmitt “Plütonyum vahşi, canlı renkler üretiyor. Bu mor olabilir, güzel pembeler, süper koyu siyah-maviler olabilir. Bu bileşik kahverengi, güzel bir kahverengi çikolata çubuğu gibi. Bu rengi gördüğümüzde, elektronik olarak olağandışı bir şey olduğunu biliyorduk. ” dedi.

Albrecht-Schmitt ‘in çalışması, periyodik tablonun en altındaki ağır elementleri daha iyi anlamak, onun laboratuvarının genel misyonunun bir parçasıdır. Geçen yıl, Enerji Bakanlığı’ndan nükleer atıkların temizlenmesi için bilimsel çabaların hızlandırılması üzerine yeni bir Enerji Sınır Araştırma Merkezi kurmak için 10 milyon dolar almıştır.

Albrecht-Schmitt, tuzak plütonyumu denen materyalleri geliştirmek için öncelikle en temel düzeyde, plütonyumun elektronik özelliklerini anlamalısınız. Dolayısıyla bu, onları basit ayrıntılarla karakterize eden ve gözlemlediğiniz tüm özellikleri hem deneysel hem de teorik olarak anlayarak çok basit bileşikler yapmak anlamına geliyor dedi.

Albrecht-Schmitt ve araştırma ekibi kaliforniyum ve berkelyum unsurları üzerinde benzer çalışmalar yaptı.

Kaynak : sciencedaily.com

627 Kez Okundu

İnovatif Kimya Dergisi

İnovatif Kimya Dergisi aylık olarak çıkan bir e-dergidir. Kimya ve Kimya Sektörü ile ilgili yazılar yazılmaktadır.

You may also like...

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Kopyalamak Yasaktır!