Yeni Sanal Gerçeklik Yazılımı, Bilim İnsanlarının Hücrelerin İçinde ‘Yürümesine’ Olanak Tanıyor

Yeni Sanal Gerçeklik Yazılımı Bilim İnsanlarının Hücrelerin İçinde'Yürümesine' Olanak Tanıyor

Sanal gerçeklik yazılımı araştırmacılara hücrelerin içinde yürüme ve onları tek tek analiz etme olanağı sağlıyor. Biyolojideki temel problemleri anlamak ve hastalıklar için yeni tedavi yöntemleri geliştirmek için kullanılabilir.

Vlume yazılımı,Cambridge Üniversitesi’ndeki bilim insanları ve 3D görüntü analiz yazılım şirketi Lume VR taraflarından oluşturuldu. Yazılım; süper çözünürlüklü mikroskopi verilerinin sanal gerçeklikte görselleştirilmesine ve analiz edilmesine olanak sağlıyor.Ayrıca bütün protein hücrelerini tek tek incelemede kullanılabilir.Detaylar Nature Methods dergisinde yayınlandı.

2014’de Kimya Nobel Ödülünü alan süper çözünürlüklü mikroskopi, ışık kırınımının getirdiği sınırları aşmak için fizik hilelerini kullanarak nano ölçekte görüntü alınmasını mümkün kılıyor.Bu, araştırmacıların moleküler süreçleri gerçekleşirken gözlemlemlemesine olanak sağlıyor.Ancak bu verileri üç boyutta görselleştirme ve analiz etme yollarının eksik oluşu sorun oluşturmuştur.

Araştırmayı yürüten Cambridge Kimya Bölümü’nden Dr Steven F. Lee: “Biyoloji 3D olarak gerçekleşir ama şimdiye kadar 2D bilgisayar ekranındaki verilerle sezgisel ve sürükleyici bir şekilde etkileşim kurmak zordu. Verilerimizi sanal gerçeklikte görmeye başlayınca taşlar yerine oturdu. ” dedi.

vLUME projesi,Lee ve grubunun Londra Bilim Müzesi’ndeki etkinlikte Lume VR kurucuları ile bir araya gelmesiyle başladı. Lee’nin grubu süper çözünürlüklü mikroskopide uzmanlığa sahipken,Lume ekibi veri analizi ve uzamsal hesaplamada uzmanlaştı. Birlikte, sanal gerçeklikte karmaşık veri kümelerini keşfetmek için güçlü ve yeni bir araç haline gelmeyi başardılar.

Lume CEO’su Alexandre Kitching, “vLUME, nano ölçekte görüntüleme özelliğine sahip devrim niteliğinde bir görüntüleme yazılımıdır.Bilim insanlarının biyolojik sorularının cevaplarını daha hızlı bulmak için sanal gerçeklik ortamında gerçek zamanlı olarak 3D biyolojik verileri görselleştirmelerine ve etkileşime girmelerine olanak sağlar,bu keşifler için yeni bir araç.”dedi.

Verileri bu şekilde görüntülemek yeni girişimleri ve fikirleri teşvik edebilir. Örneğin, Lee’nin grubundan bir doktora öğrencisi olan Anoushka Handa, yazılımı kendi kanındaki bir bağışıklık hücresini görüntülemek için kullandı ve sanal gerçeklik ile kendi hücresinin içinde bulundu. “Bu inanılmaz.İşinize tamamen farklı bir bakış açısı sunuyor.” dedi.

Yazılım, milyonlarca veri noktasına sahip birden fazla veri kümesinin yüklenmesine izin verir ve yerleşik kümeleme algoritmalarını kullanarak karmaşık verilerdeki modelleri bulur. Bu bulgular daha sonra yazılımdaki görüntü ve video özelliklerini kullanılarak dünya çapındaki ortak çalışanlarla paylaşılabilir.

Kitching : “Süper çözünürlüklü mikroskopiden elde edilen veriler son derece karmaşıktır.Bilim insanları için bu veriler üzerinde analiz yapmak çok zaman alıcı olabilir. vLUME ile bu bekleme süresini önemli ölçüde azaltmayı başardık.” dedi.

Ekip çoğunlukla nöronlar, bağışıklık hücreleri veya kanser hücreleri gibi biyolojik veri kümeleriyle vLUME kullanıyor. Örneğin, Lee’nin grubu antijen hücrelerinin vücuttaki bağışıklık tepkisini nasıl tetiklediğini inceliyor. Lee: “Verileri bölümlere ayırarak ve görüntüleyerek bazı hipotezleri hızlı bir şekilde iptal edebildik ve yenilerini önerebildik. Bu yazılım, araştırmacıların verilerini yeni yollarla keşfetmelerine, analiz etmelerine, bölümlere ayırmalarına ve paylaşmalarına olanak tanıyor. Tek ihtiyacınız olan bir VR kulaklık.” dedi.

Kaynak : sciencedaily.com

455 Kez Okundu

İnovatif Kimya Dergisi

İnovatif Kimya Dergisi aylık olarak çıkan bir e-dergidir. Kimya ve Kimya Sektörü ile ilgili yazılar yazılmaktadır.

You may also like...

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Kopyalamak Yasaktır!