3 Boyutlu Biyo Baskı Sayesinde Gerçek Boyutlu İşleyen Doku ve Organlar Üretilebilecek!

3 Boyutlu Biyo Baskı Sayesinde Gerçek Boyutlu İşleyen Doku ve Organlar Üretilebilecek

Bilim insanları, doku ve organlara kadar tüm karmaşık biyolojik sistemleri işler bir yapıda yeniden üretmeye çalışırken 3B biyo baskı üzerine yapılan çalışmalar da hız kazandı.

 3 Boyutlu baskı yaklaşımları arasında en çok kullanılan yöntem biyolojik malzemenin veya biyoinklerin Pompalı Ekstrüder’e doldurulması ve 3B nesnenin katman katman oluşturulmasıydı. Bu metot kullanıldığında yer çekimi sebebiyle yumuşak veya sıvı biyoinklerde bozulmalar meydana geliyor, meydana gelen bozulmalar metodu verimsizleştiriyordu

 Carnegie Mellon Üniversitesi’nden araştırmacılar, Serbest Yerleştirilmiş Askıya Alınmış Hidrojeller’e (FRESH) yeni bir 3B biyo baskı yaklaşımı getirdiler.  Bu yaklaşım ekstrüderlerde karşılaşılan sorunu, akışkanın deformasyona maruz kalacağı minimum gerilim kuvvetini tespit ederek gidermeyi hedefliyor. Bu gerilim bioinkler yerine oturana dek onları destek banyosunun içinde tutmayı sağlıyor.

 Eski yöntemle üretilen doku ve organlar yetişkin insan boyutlarına ulaşamadan bozulmaya uğruyordu, bu nedenle basılan doku ve organlar yetişkin vücuduna kıyasla küçük ve dolayısıyla işlevsiz kalıyorlardı.

 Araştırmacılardan Adam Feinberg şöyle söylüyor ‘’Amacımız çok sayıda biyouyumlu hidrojel ve hücre yüklü biyoink kullanıp FRESH 3B biyo basım yöntemi ile karmaşık doku ve organ modelleri üretebilmek’’

FRESH tekniği birçok özgün yönü bünyesinde barındırıyor. Bunlardan ilki, basım sırasında bir destek banyosu oluşturmak ve ekstrüzyon iğnesi hareket halinde olsa bile hücre ve biyoinklerin pozisyonlarını koruyabilmelerini sağlamak. FRESH destek banyosu aynı zamanda biyo basım sırasında hücrelerin canlılığını koruyabilecekleri bir ortam oluşmasını da sağlıyor.

FRESH tekniği, bir 3B baskı yönteminin sunabileceği en çeşitli biyonik yelpazesini sunuyor. Son aşamada destek banyosunun vücut ısısında yavaşça eriyebilmesi için mürekkep 37 santigrat dereceye kadar ısıtılıyor. Isınarak eriyen destek banyosu biyonik salınımını gerçekleştiriyor.

2015 yılında geliştirilen FRESH tekniği, geliştirilmesinden bu yana birçok araştırma laboratuvarı tarafından benimsenmiştir.  FRESH tekniğiyle nanoselüloz baskısı, iletken hidrojeller, kök hücrenin yapı iskelesi yardımıyla büyümesi, sağlıklı atan kalp hücrelerinden oluşan ventriküle benzer kalp odaları ve benzeri birçok projede FRESH yöntemi kullanılmakta.

Araştırmacılar geçtiğimiz günlerde, hacimsel kas kaybının ardından kas dokularının yenilenmesi ve kas mimarisinin (yapısının) kontrol edilebilir hale gelmesi gibi konular üzerine FRESH 3B biyo baskı yöntemini iskelet kasları üzerine yoğunlaştıracakları bir dizi çalışma başlattılar.

Kaynak: news-medical.net

863 Kez Okundu

İnovatif Kimya Dergisi

İnovatif Kimya Dergisi aylık olarak çıkan bir e-dergidir. Kimya ve Kimya Sektörü ile ilgili yazılar yazılmaktadır.

You may also like...

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Kopyalamak Yasaktır!