50 Yıllık Bir Enzimin Gizemi Çözüldü

Görsel: Araştırmacıların keşfettiği enzimin üç boyutlu yapısı.50 Yıllık Bir Enzimin Gizemi Çözüldü

Queensland Üniversitesi’nden (UQ) araştırmacılar sayesinde gelişmiş herbisit ve enfeksiyon tedavilerine de etkisi olan 50 yıllık bir gizem çözüldü.

UQ’den Profesör Luke Güddat liderliğindeki araştırma ekibi, bir enzimin üç boyutlu yapısını keşfetti ve üç temel amino asit olan lösin, valin ve izolösinin biyosentezinde ilk adımı attılar.

Profesör Güddat, “Bu bilimsel araştırma, kimyagerler tarafından yarım asırdır ulaşılmaya çalışılan önemli bir ilerlemeyi yanında getirmiştir.” dedi.

“Bu ilerleme, 50’den fazla ticari bitki öldürücünün hedefi olan önemli bir enzime, asetohidroksiasit sentaza, yeni bakış açıları sağlıyor. Aynı zamanda tüberküloz ve invaziv Kandida enfeksiyonları gibi enfeksiyonları tedavi eden yeni ilaçların hedef aldığı bu enzimin üç boyutlu yapısını gözler önüne seriyor.”

Kriyo-elektron mikroskopisi ve X-ışını kristalografisi gibi ileri teknikler kullanan araştırmacılar, enzimin bitkisel ve mantar versiyonlarını da deşifre ettiler.

Profesör Güddat, “Alışılmadık Malta Haçı şekline sahip olan bu son derece karmaşık yapının nasıl bir araya geldiğini belirledik.” dedi.

“Tesadüfen, Malta Haçı UQ logosunun bir parçası.”

Profesör Güddat, keşfin küresel tarım için büyük etkileri olabileceğini söyledi.

“Sülfometuron, bu enzimi hedefleyen bir herbisittir. 1990’lı yıllarda Avustralya genelinde buğday mahsulünün korunması için yaygın olarak kullanılmıştır. Fakat günümüzde direniş geliştiği için tamamen etkisizdir.”

“Bu yeni keşif ile gelecekteki herbisit uygulamaları için mevcut herbisitlerde gerekli değişiklikleri yapabileceğiz.”

Profesör Güddat, bu enzimin insanlarda bulunmadığını, sadece bitkilerde ve mikroplarda bulunduğunu da ekledi.

“Bu nedenle, bu enzimi hedefleyen herbisit ve ilaçların, tüm memeliler için toksik özellikler göstermemesi ve güvenli olması muhtemeldir.” dedi.

“Araştırmanın bir başka şaşırtıcı bulgusu, ATP olarak bilinen molekülün enzimin regülasyonunda oynadığı roldür. Normalde ATP tüm canlı hücrelere enerji sağlamada rol oynar. Ancak, bu enzimde yapıyı bir arada tutmak için bir tutkal gibi davranıyor.”

“Bu büyüleyici bulgular, yeni nesil herbisitlerin ve antimikrobiyal ajanların hedefli tasarımı için yeni fırsatlar sunabileceği için heyecan duyuyoruz.”

Kaynak: phys.org

505 Kez Okundu

İnovatif Kimya Dergisi

İnovatif Kimya Dergisi aylık olarak çıkan bir e-dergidir. Kimya ve Kimya Sektörü ile ilgili yazılar yazılmaktadır.

You may also like...

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Kopyalamak Yasaktır!