Argon Mars’taki Geçmiş İklime Dair İpucu Veriyor

Kırmızı gezegen, bir zamanlar Dünya kadar kalın bir atmosfere sahipti ,ancak uzun zaman önce gazlarının çoğunu uzaya dağıttı.

Araştırmalar, son dört milyar yılda Mars’ın gazlarının çoğunu kaybettiğini belirtiyor.Kırmızı gezegen, bir zamanlar Dünya’daki gibi – çoğunlukla karbondioksitten – oluşan bir atmosfere sahip olabilirdi, ancak güneşten gelen sabit enerjik parçacık akışı atmosferinin çoğunu ortadan kaldırdı.

ABD, Colorado Üniversitesi’nden Bruce Jakosky ve ekibi, 2014 yılından beri Mars’ta dolaşan Maven uzay sondasından gelen argon izotop verilerini analiz ettikten sonra bu senaryoyu önerdi.

Bilim adamları, gezegenin argon izotopu (38Ar) açısından zengin olduğunu, ancak en hafiflerinden, 36Ar’ın tükendiğini keşfetti. İkincisi doğal olarak üst atmosferde birikir ve burada yüksek enerjili güneş rüzgarı parçacıkları ile çarpışarak uzaya fırlar. Hesaplamalar, Mars’ın son 4 milyar yılda en hafif argon izotopunun% 66 kadarını ve diğer gazların büyük miktarlarını kaybetmiş olabileceğini gösteriyor.

Jakosky,henüz genç bir gezengenken, Mars’ın yüzeyinde sıvı suyun olmasına izin verebilecek kadar kalın bir karbondioksit atmosferi olabileceğini belirtti. Ancak atmosferinin çoğunu kaybettikten sonra, kırmızı gezegenin yüzeyi bugün bildiğimiz soğuk ve kuru çöl alanına dönüştü.

Kaynak : chemistryworld.com

1.280 Kez Okundu

İnovatif Kimya Dergisi

İnovatif Kimya Dergisi aylık olarak çıkan bir e-dergidir. Kimya ve Kimya Sektörü ile ilgili yazılar yazılmaktadır.

You may also like...

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Kopyalamak Yasaktır!