Bir Sahil Aşkının Hayali: Uzun Süreli Güneş Kremi Yolunda Bir Adım

Mükemmel bir dünyada, insanlar güneşin zararlı ışınlarınıdan hassas ciltlerini korumak için iki saatte bir güneş kremini tekrar uygulamalı. Ama gerçekte insanların çok azı bunu tekrar tekrar uygular ve bu görevden de pek hoşlanmazlar. Daha uzun süre dayanabilen güneş kremi geliştirmek için araştırmacılar temel bir soruya yanıt arıyor: Güneş kreminin içindeki maddeler nasıl etkili olur?

Araştırmacılar bu çalışmalarını Ulusal Kimya Topluluğu’nun (ACS) 253. Ulusal Toplantısı ve Fuarında sundu.

“Güneş kremleri uzun yıllardır var bu yüzden onlar hakkında her şeyi bildiğimizi düşünüyoruz ama aslında bilmiyoruz. ” dedi Dr. Vasilios Stavros. “Güneş kremlerindeki moleküllerin ışığı nasıl absorpladığını daha iyi anlarsak eğer moleküllerin daha fazla enerjiyi absorplamasını sağlayabiliriz ve molekülleri bozulmadan koruyabiliriz. Molekul bozulmadığında tekrar uygulamaya da gerek kalmaz.

Stavros, eczanelerde satılan tipik bir güneş kreminin birçok farklı bileşen çerdiğini açıklıyor.” Losyon ve kremleri yapboz gibi parçalamak istedik, içindeki maddelerden birini aldık ve onu başka birleşenlerle etkileşimi olmadan moleküler olarak onu anlayabiliyoruz.”

Warwick Üniversitesi’nden araştırmacılar, güneş kremi içerisinde kinyasal filtre olarak bilinen maddeleri ve  hangi moleküllerin UV ışığı absorpladığına odaklanarak başladı. Şimdiye kadar 10 ortak kimyasal filtreyi incelediler. Moleküller güneşten gelen enerjiyi absorpladığında, uyarılmış elektronik durumda olduğunu Stavros açıklıyor. Güneş ışınlarının altında bazı moleküller gibi kırılabilir ve serbest radikaller gibi zararlı olabilir. Ama bu kırılma yerine kimyasal filtreler daha kararlı zemin duruma dönebilirler ve enerjiyi zararsız ısı şeklinde yayabilir. Tek problem, kimyasal filtreler başarısız olabilir& kırılarak parçalanabilir ya da uyarılmış halde sıkışabilir.

Stavros ve ekibi, kimyasal filtre fonksiyon bozukluğunu nasıl önleyebileceklerini bulmak için lazer kullanarak güneş enerjisini simüle etti ve molekülleri temel halden uyarılmış hale geçtiğini ve tekrar geri döndüğünün (ya da dönmediğinin) enerji akışını kimyasal filtreler yoluyla izledi.  Örneğin araştırmacılar, güneş kremindeki oksibenzen moleküllerinin %10’unun lazerle ışıdığında uyarılmış halde kaldığını bulmuştur. Stavros,”kimyasal filtre uyarılmış halde olduğunda atomlar belirli bir bağ etrafında dönüyor” dedi. “Farklı kimyasal gruplar ekleyerek dönüşü değiştirebilirsek molekülün zemin duruma dönmesine yardımcı olabiliriz” dedi ve kısa bir sürede bu proje için çalışacaklarını belirtti.

Bunlara ek olarak araştırmacılar, filtreleri izolasyon yerine gerçek bir güneş kremiyle benzer şekilde incelemelere başlıyor. Stavros, “yapboz bulmaca yaparak moleküler karışıklığı artırıyoruz” dedi. Veri analizinin zor olduğunu yine de ekibin üstesinden geldiğini belirtti. Sonuçta veri analizleri ve kimyasal manipülasyonlar güneş kremlerinin, güneş hasarına karşı nasıl koruduğunu açıklamalı ve böylelikle araştırmacılar daha uzun süreli karışımlar geliştirebilecek.

Kaynak : phys.org

770 Kez Okundu

İnovatif Kimya Dergisi

İnovatif Kimya Dergisi aylık olarak çıkan bir e-dergidir. Kimya ve Kimya Sektörü ile ilgili yazılar yazılmaktadır.

You may also like...

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Kopyalamak Yasaktır!