Türkiye kanser ilacı üretecek

turkiye kanser ilaci uretecek

Türkiye, 1 trilyon doları zorlayan küresel ilaç pazarına “oyuncu” olarak girecek. İki ayaklı tarihi proje ile Türkiye başta kanser olmak üzere dünyanın en önemli ilaç üreticileri arasında yerini almak için düğmeye bastı. İlk proje kapsamında, dünya çapında bilim insanları ile Türk insanının gen haritası çıkarılacak. Akciğer, diyabet, mide hastalıklarına neden olan genler tespit edilecek, bu tespitler sonucu etken madde bulunarak ilaç üretimi sağlanacak. Diğer proje ile de çöpe giden kan plazmalarından ilaç üretimi sağlayan teknoloji, Türkiye’ye kazandırılacak.

2020 tehlikesi

Sağlık Bakanlığı ilaca harcanan paradaki artışı analiz edip, yakın geleceğe ilişkin projeksiyonlarını devletin zirvesine sundu. Yapılan çalışmada, yakın gelecekte sağlıkta tüm bütçenin ilaç harcamalarına gideceği ve bu durumun cari açığa da olumsuz yansıyacağı belirtildi. Hazırlanan raporda, Türkiye’de, pazarın toplam büyüklüğünün 15.5 milyar TL’ye ulaştığı, bu rakamın 2020’de iki katına çıkacağı ve Türkiye’nin dünyada ilaç tüketiminde 10 ülke arasında yer alacağı ifade edildi. Raporda, kanser ilaçları başta olmak üzere en fazla harcama yapılan ilaçların tamamen yerli üretilmesi gerektiğine işaret edildi.

Kanser için ilk adım

Türkiye’de kullanılan kanlardan kalan ve ‘plazma’ olarak nitelendirilen atık çöp oluyor. Oysa ilaç devleri için bu atıklar çok değerli. Kan fraksinasyonu ile bu plazmalardan kanser ilacı üretimi sağlanıyor. Bir yerli, bir yabancı şirket ve Kızılay ortaklığında bu üretim yöntemi Türkiye’de kurulacak. 3 sene boyunca Kızılay, yabancı şirkete plazma sağlayacak. O şirket, üç sene sonunda Türkiye’de üretime başlayacak ve teknoloji paylaşacak. 7 sene sonra ortaklık sona erecek ve Türk şirket ile Kızılay bu alanda üretimi devralacak.

Gen haritası çıkarılacak

Kanser enstitüsü Türkiye’nin bilim insanları ile Türkiye’nin kronik hastalıklarına neden olan genleri tespit edecek. Diyabet, mide rahatsızlıkları, akciğer hastalıkları gibi en çok görülen hastalıkların nedenleri keşfedildikten sonra etken madde arayışına geçilecek. Gen tespitinden sonra dünyadaki ilaç şirketleri devreye girip etken madde için proje ortaklığı teklif ediyor. Etken madde tespiti ile ilaç tamamlanacak ve denemeleri başlayacak.

Büyükler çok rahatsız olacak

Hükümet yerli ilaç projesinin sabote edilmek istenebileceğine, buna karşı tedbirler alınmasına karar verdi. 1 trilyon doları zorlayan küresel ilaç pazarına giriş kararı sonrası büyük şirketlerin rahatsız olmasının kaçınılmaz olacağı belirtildi. Türkiye’nin son yıllarda ekonomik alanda kazandığı başarılardan sonra gelen uluslararası operasyonları göz önünde bulunduran Ankara, yerli ilaç projesi için de olası sabotaj girişimlerine karşı kararlı mücadele edecek

Kaynak : sabah.com.tr

888 Kez Okundu

İnovatif Kimya Dergisi

İnovatif Kimya Dergisi aylık olarak çıkan bir e-dergidir. Kimya ve Kimya Sektörü ile ilgili yazılar yazılmaktadır.

You may also like...

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Kopyalamak Yasaktır!