Kemiği Transparan Hale Getirmek
Araştırmacılar kemiği minerallerden temizlemek için doku temizleme tekniğini kullandılar.
Bilim adamları, kemikleri transparan hale getiren, sonrasında yeni bir osteoporoz ilacının kemik hücre çoğalması hareketini görselleştiren biyokimyasal bir proses geliştirdi. Kemik hücreleri üzerindeki ilaç etkilerinin incelenmesini sağlarken, kemik hücreleri büyümesi ve ölüm sonrası süreçleri gözlemlemek için benzeri görülmemiş bir görüş sağlayabilir.
Kaliforniya Teknoloji Enstitüsü(Caltech) biyoloji ve biyoloji mühendisliği profesörü Viviana Gradinaru liderliğindeki ekip, kemik temizleme stratejisini Clarity adlı yumuşak doku temizleme yöntemi merkezli yaptı. Gradinaru, Stanford Üniversitesi’ndeki Karl Deisseroth laboratuvarında doktora sonrası araştırmacı olarak projenin gelişmesine yardımcı oldu.
Son yıllarda, sayısız bilim adamı beyinlerden ve diğer yumuşak doku yapılarından ışık saçan lipidleri gidermek konusunda önemli ilerleme kaydetti. Açık ve bozulmamış yumuşak dokuyu görselleştirme kabiliyeti, doku dilimlerini incelemekten çok daha büyük avantajlara sahiptir; çünkü içindeki yapılar ve hücreler bağlı kalır ve bozulmaz.
Kemikleri şeffaf hale getirmek yumuşak dokuları getirmekten daha zordur, çünkü kemik, yapısını koruyarak temizlenmesi zor olan mineraller ile emprenye(kimyasal maddelerin emdirilmesi) edilmiştir.
Gradinaru’nun laboratuvarı, kemiklerden kalsiyumu temizlemek için etilen diamin tetra asetik asit (EDTA) kullandı. Daha sonra, berraklığın orijinal versiyonunda olduğu gibi, araştırmacılar stabilize edici bir hidrojel örgü oluşturmak için kemiği akrilamid monomerler ile infüze ettiler ve lipitleri bir deterjanla yıkadılar.
Şeffaf kemik içindeki hücreleri görmek için grup, genetik olarak fareler üzerinde tasarladı, böylece osteoprogenitörler olarak bilinen kemik kökü hücreleri kırmızı olarak görüldü. Amgen ilaç şirketi, araştırmaları için takıma yeni bir osteoporoz ilacı sağladı. Gradinaru ekibi, ilacı alan farelerin kemiklerini, ilacı almayanlarla karşılaştırdı. İlacın verildiği farelerin omurlarında osteoprogenitörlerin açık bir şekilde çoğaldığını gördüler.
Texas Üniversitesi Çocuk Tıp Merkezi Araştırma Enstitüsü müdürü Sean Morrison, “İskelette kemik iliğindeki osteoprogenitlerin yerini belirleme konusundaki anlayışımızı geliştirmek, yetişkinlerin bakımını düzenleyen mekanizmaları anlamamızı sağlayacak önemli bir hedeftir” diyor.
Kaynak : acs.org