Parlayan Bakteriler Gömülü Mayınları Tespit Ediyor

Parlayan Bakteriler Gömülü Mayınları Tespit Ediyor

Gömülü mayınların uzaktan algılanması, bakteriyel sensör ve lazer merkezli tarama sistemleri kullanılarak gömülü mayınların tespit edilmesinin mümkün olduğu uygulamadır.

İnsani açıdan küresel olarak ciddi bir konu olan gömülü mayınların ve patlamamış mühimmatın belirlenmesi için güvenilir ve verimli teknolojilere ihtiyaç duyuluyor. Dünyada yaklaşık yarım milyon insan mayın yaralanmalarından sıkıntı yaşıyor ve her yıl 15-20 binden fazla insan bu yüzden yaralanıyor ya da ölüyor. Yaklaşık 70 ülkede hala mayınların 100 milyondan fazlası gömülüyor.

Mayın tarlalarını temizlemedeki teknik zorluk mayınların belirlenmesidir. Bugün kullanılan teknoloji, 2. Dünya Savaşı’nda kullanılan teknolojiden çok da farklı değil. Arama ekiplerinin, hayatlarını ve kollarını riske atarak, fiziksel olarak mayın tarlalarına girmeleri gerekli. Aslında gömülü mayınların ve patlamamış mühimmatın uzaktan tespiti için etkili, kritik bir çözüme ihtiyaç var.

Parlayan Bakteriler Gömülü Mayınları Tespit Ediyor

Kudüs Hebrew Üniversitesi’nden araştırmacılar, bu ihtiyaca yönelik bir çözüm bulduklarını belirtiyorlar. Natuce Biotechnology dergisindeki yazıda, lazer ve bakteri kombinasyonu fonksiyonel sistemde, haritadaki bölgede gömülü mayınların ve patlamamış mühimmatın tespit edildiğini belirtiyorlar.

Bu sistem, mayınların az miktarda sızdırdığı patlayıcı madde buharı gözlemine dayanır. Bu patlayıcı madde buharı toprakta birikerek varlığını gösterir. Araştırmacılar, bu buhar ile etkileştiğinde floresan sinyali veren canlı bakterileri ürettiler. Sinyaller uzaktan kaydedilip incelenebiliyor.

Parlayan Bakteriler Gömülü Mayınları Tespit Ediyor

Gömülü Mayınları Tespit Etmek İçin Kullanılan Lazer Merkezli Tarama Sistemi- Hebrew Üniversitesi

Bakteriler polimerik küçük boncuklarla kapsüllendi, gerçek insan öldürmeye yönelik kara mayınlarının gömüldüğü test alanının yüzeyine dağıtıldı. Lazer merkezli tarama sistemi kullanılarak test alanı uzaktan tarandı ve bölgedeki mayınların yeri tespit edildi. Bu fonksiyonel standart mayın tespit sisteminin ilk denemesidir.

Hebrew Üniversitesi Alexander Silberman Canlı Bilimleri Enstitüsü’nden Prof. Shimshon Belkin ( genetik mühendisliği bakteri sensörlerinden sorumluydu) ” alan verilerimiz, mayın taramalarında mühendislik- biyosensörlerin kullanımının yararlı olabileceğini göstermektedir. Bunun olabilmesi için, bakteri sensörlerin kararlılığı, hassasiyeti ve geniş alanları kapsaması için tarama hızları arttırılmalı. Hafif bir insansız hava aracı ya da drone üzerinde kullanmak tarama aparatını daha sağlam hale getirecektir.” dedi.

Kaynak : phys.org

646 Kez Okundu

İnovatif Kimya Dergisi

İnovatif Kimya Dergisi aylık olarak çıkan bir e-dergidir. Kimya ve Kimya Sektörü ile ilgili yazılar yazılmaktadır.

You may also like...

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Kopyalamak Yasaktır!