Çinko Oksit, Artık Sadece Güneş ve Bebek Kremlerinin İçinde Kullanılmayacak!

Çinko Oksit Artık Sadece Güneş ve Bebek Kremlerinin İçinde Kullanılmayacak

Birçoğu için ZnO cankurtaranların burunlarındaki parlak çizgileri çağrıştırır.  Fakat Concordia’nın Sanat ve Bilim Fakültesi araştırmacıları için ZnO önemli optik ve elektriksel özelliklere sahip heyecan verici bir bileşiktir. Concordia fizikçileri Amir Hassanpour ve Pablo Bianucci, kimyagerler Nicoleta Bogdan ve John Capobianco’ya birçok farklı biçimde kullanılabilen ZnO  daha yakından incelemek için beraber bir çalışmaya başladılar. Araştırmaları sayesinde bir gün yeni güneş pili tasarımlarına yol açabilecek bir yaklaşım kullanarak ZnO’i büyütmek için uygun maliyetli bir yöntem geliştirdiler.

Concordia Fizik Bölümü Yardımcı Doçenti Bianucci ve çalışmanın kıdemli yazarı “Çinko oksit, bebek bezi döküntülerini tedavi eden birçok kremdeki ana madde ve  güneş kremi içeriklerinde yaygın olarak kullanılmaktadır.Ayrıca ucuz, biyolojik olarak uyumlu ve kolay bir bileşiktir.” diyor.

ZnO mikroskobik seviyede, cilt kremi uygulamaları için yararlı olan nanorodlar adı verilen mikroskopik “ağaçlar”   olarak bulunur.Ancak ZnO  ; nanorodlar belirli şekillerde düzenlendiğinde gaz algılayıcıları gibi cihazlarda da kullanabilir.Geleneksel yöntemlerle bu düzenlemeler zor ve pahalıdır. Fakat Concordia araştırma ekibi yeni bir yöntem geliştirdi.

“Nanorodları nasıl ve nerede kullanabileceğimiz konusunda ilerleyebilirsek, ışığı yakalayan” fotonik kristaller “adı verilen özel yapılar oluşturabiliriz. Bu, etkili ultraviyole lazerler veya belli bir gaz olduğunda renk değiştiren hassas optik gaz sensörlerinin geliştirilmesine yol açacaktır.

Araştırma ekibi;  100 nanometre’den daha az bir çapa sahip olan, tam olarak ayrılabilen, en yakın  nanorod ile arasında yaklaşık 500 nanometre olan çok küçük nanorodlar yapmak için bir süreç geliştirdi.

Çalışmanın baş yazarı ve fizik doktora adayı Hassanpour, “Çalışmamız  nanorodların maddi kalitesinin yoğun ormanda yetişenlerinkiyle aynı olduğunu kanıtlıyor.Ayrıca, bu işlemi cam gibi ucuz malzemeler üzerine üreterek yapıyoruz” diyor .

Rasgele büyüyen nanotoplarla önceden belirlenmiş pozisyonlarda yetişen nanorodların  aynı özelliklere sahip olduğunu ve araştırmacıların farklı uygulamalar için özel desenler üretebilmelerini sağladığını göstermektedir. Bu işlem, geleneksel cihazlardan daha hassas çalışan küçük, uygun fiyatlı gaz sensörleri gibi bazı gelişmiş cihazların üretim maliyetini önemli ölçüde düşürür.

Hassanpour, bu yöntem ile  gelecekte ek çalışmalar  yaparak , çok az güç tüketen lazerler üretmek ve  yeni güneş pili tasarımlarına üretmek  için kullanılabileceğini umuyor.

Kaynak : chemeurope.com

606 Kez Okundu

İnovatif Kimya Dergisi

İnovatif Kimya Dergisi aylık olarak çıkan bir e-dergidir. Kimya ve Kimya Sektörü ile ilgili yazılar yazılmaktadır.

You may also like...

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Kopyalamak Yasaktır!