Yeni Nesil Sprey Boyayla, Her Alan Dokunmatik Yüzeye Çevrilecek
Carnegie Mellon Üniversitesi araştırmacıları, geliştirdikleri yeni nesil sprey boyayla, her alanı dokunmatik yüzeye çevirmeyi başardı. Geliştirdikleri yazılım sayesinde, iletken kaplama ile dokunmatik alan elde eden ekip, ilerleyen dönemde bunu günlük hayatta da yaygın bir şekilde kullanmayı hedefliyor.
Günlük hayatta kullandığımız hemen her cihazda artık dokunmatik ekranlar kullanılmaya başladı. Dokunmatik ekranlı akıllı telefonlarla başlayan bu akım, tablet bilgisayarla, dokunmatik ekranlı bilgisayarla ve dokunmatik otomobil multimedya sistemiyle devam etti. Öyle ki artık otomobil anahtarlarında bile dokunmatik ekran kullanılabiliyor.
Elbette dokunmatik ekran teknolojisi artık yaygın bir şekilde kullanılıyor. Fakat Carnegie Mellon Üniversitesi araştırmacıları, geliştirdikleri yeni nesil sprey boyayla her alanı dokunmatik yüzeye çevirmeyi hedefliyor.
Bu sprey boya her yüzeyi dokunmatik alana çeviriyor
Carnegie Mellon Üniversitesi araştırmacıları yeni nesil sprey boya geliştirdi. Electrick adı verilen bu sprey boya, her alanı dokunmatik yüzeye çevirebiliyor. Yazılımla entegre çalışan boya, gitara uygulandığında ses ayarını değiştirebiliyor. Boya sayesinde bilgisayar için uygulama kısa yolu oluşturuluyor.
Videodan da görüldüğü üzere, iletken kaplamanın uygulandığı yüzeylere elektrotlar bağlanıyor. Ayrıca buna uygun geliştirilen yazılım sayesinde ‘elektrik alan tomografisi’ oluşturuluyor ve istenen her şey yapılabiliyor.
Electrick adı verilen sprey boya, gitara uygulandığında kendi yazılımı sayesinde ses ayarları ve yüksekliği değiştirilebiliyor. Ayrıca boya sayesinde bilgisayarlar için kısa yol bile oluşturulabiliyor. İletken boya ile kaplanan masanın üzerine kısa yol logoları yerleştiriliyor. Basılı tutulduğunda hangi kısa yolun seçilmesi gerektiğini gösteren bir yazılım geliştirilmiş. Böylece logolara göre kısa yol ayarlandıktan sonra kısa bir işlemle istenen uygulamaya erişilebiliyor. Tabi bunun için masaya bağlanan elektrotların, bilgisayar yazılımıyla kontrol edilmesi gerekiyor.
Bu boyanın marifetleri saymakla bitmiyor. Örneğin duvara sürüldüğünde, lambayı kapatıp açabilme imkanı tanıyor. Electrick’in günlük hayatta kullandığımız sistemlere entegre edilmesi ilk etapta zor görünüyor. Fakat gelecek dönemde geniş alanlarda kullanılmasına kesin gözüyle bakılıyor.
Kaynak : yenisafak.com