Kimya Mühendisleri Kamuya Alımlarda Mağdur!
Kimya Mühendisliği bölümünden mezun olan adaylar kamuya yapılan atamalarda kendi branşlarından atama olmamasından dolayı mağdur oluyorlar.
Kimya mühendisleri diğer branşlara oranla en çok hayal kırıklığı yaşayan bölüm olarak KPSS ile atama tarihinde en acı ilklere imza atıyor.
2016 Kamu Personeli Seçme Sınavından sonra adaylar gözlerini atamaya çevirmişken 2016/2 merkezi atamasında hain darbe girişiminin de etkisiyle kamu alımları beklenenin çok altında kalırken Kimya Mühendisleri bu durumdan en çok da kendilerinin etkilendiği görüşünde. 2016/2 merkezi yerleştirme ile sadece 1 kişilik kimya mühendisi kadrosu açılarak KPSS tarihi boyunca en düşük alım gerçekleştirdi. Adaylar bir sonraki atama olan 2017/1 atamasında atanmayı umut ederken sadece 5 kişilik kadro açılmasıyla yine hüsran yaşadı. 2014 KPSS sınavıyla kamuya 4 atama sonucu toplam 94 kimya mühendisi alınırken 2016 KPSS ile 2 atama geçmesine rağmen bu sayının %10’una bile ulaşılamamıştır.
Türkiye Sıralamasında İlk Binde Olanlar Açıkta Kaldı
1 milyondan fazla adayın girdiği 2016 Kamu Personeli Seçme Sınavında Türkiye genelinde ilk binde sıralamaya giren onlarca yüksek puanlı kimya mühendisi son alımları gördükten sonra iyice isyan bayrağını çekti. Kamuya kimya mühendisi istihdamı için direk ilintili oldukları bir Bakanlığın bulunmamasından yakınan kimya mühendisleri ziraat ve gıda mühendisleri gibi değer göremediklerinden şikayetçiler. Kimya mühendisleri kamuda istihdam edilip vatanına ve milletine hizmet edebilmek için Kamu Personeli Seçme Sınavına gecelerini gündüzlerine katarak belirli fedakârlıklarla yüksek puanlar almalarına rağmen kadro sayısının yetersiz olması sebebiyle kamuda istihdam edilemiyor.
Kimya Mühendisliği Temel Mühendisliktir!
Kimya mühendisleri mesleklerinin ve yetkinliklerinin kurumlar ve yetkililer tarafından bilinmemesinden hatta unutulmasından şikâyet ediyor. İnşaat, makine ve elektrik ile beraber 4 temel mühendislik dalından biri olan kimya mühendisleri kamuda aşağıdaki Bakanlık ve kuruluşlarında geçtiğimiz yıllarda istihdam imkanı bulurken bu denli kapsamlı çalışma sahalarında; üretim, denetim ar-ge konularında eğitimli olmalarına rağmen yüksek KPSS ve YDS puanlarıyla atanma sorunu yaşıyor.
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı bünyesinde bağlı ve ilgili kuruluşlarında (MTA, TAEK, BOREN, ETİ MADEN, MKE, TKİ, TTK, BOTAŞ) |
Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı bünyesinde ve ilgili kuruluşlarında (TSE, TPE, KOSGEB) |
Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı bünyesinde ve ilgili kuruluşlarında (TKDK, Gıda Kontrol Laboratuvarları, Toprak-Gübre ve Su Kaynakları Araştırma Enstitüsü, Ulusal Gıda Referans Laboratuvarı, Çay İşletmeleri, TMO, TAPDK) |
Sağlık Bakanlığı bünyesi ve bağlı kurumlarında (Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu, Türkiye Halk Sağlığı Kurumu) |
Orman ve Su İşleri Bakanlığı bünyesinde ve ilgili kuruluşlarında (DSİ, Türkiye Su Enstitüsü) |
Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı bağlı kurumlarında (KGM, TCDD İşletmesi, TÜLOMSAŞ) |
Maliye Bakanlığına bağlı kurumlarında (DMO, Özelleştirme İdaresi) |
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı bünyesi ve bağlı laboratuvarları |
İçişleri Bakanlığı bünyesinde bulunan Laboratuvarlar |
Hazine Müsteşarlığı ve Darphane ve Damga Matbaası Genel Müdürlüğü |
Gümrük ve Ticaret Bakanlığı |
Milli Savunma Bakanlığına bağlı kurum ve kuruluşları |
Adli Tıp Kurumu, Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı, TİKA, Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu, İl Özel İdareleri, Belediyeler ve Üniversiteler |
Kimya Mühendisleri Ne İstiyor?
Kalkınan, büyüyen ve gelişen ekonominin, 2023 hedeflerinin kendileri gibi çalışkan, azimli ve hevesli kişilerle mümkün olabileceğini düşünen kimya mühendisleri kamuda hak ettikleri değeri görmeyi ve kamuda istihdam edilmeyi bekliyor.
Kaynak : kamupersoneli.net