Her Elektron Aynı Elektron mudur Aslında?

Her Elektron Aynı Elektron mudur Aslında

Belirsiz mantıklı  bir  düşünce deneyi, her elektronun zaman içinde ileri geri hareket tek bir elektron olduğunu ileri sürüyor.

İşte size muhtemelen hiç düşünmediğiniz bir soru : Neden tüm elektronlar aynı? Evrendeki her elektron aynı kütleye, aynı yüklemeye sahiptir ve düşündüğünüzde neden böyle olmak zorundalar ?

1940’da fizikçi John Wheeler, tüm elektronların neden aynı olduğunu açıklayan yeni bir teori ortaya attı. Ona göre, her elektronun aynı olması nedeni, her elektronun aynı elektron olmasıdır.

Karmaşık fizik burada baya bir karşımıza çıkıyor yine de işi  basite dökmek gerekirse :  evrendeki her elektronun zamanla geriye ve ileriye fırlayan aynı elektron olabilme ihtimali bir hayli yüksek. Tıpkı bir elektronun, ışığa maruz kaldıkça uzayda etrafında sıçrayabileceği gibi, bir elektronu zamanda geri döndürmenin bir yolu olabilir.

Durum buysa, o zaman bu teorinin bir başka sonucu var:  bunlar zamanda geriye doğru hareket eden  elektronların anti madde bileşeni olan pozitronlardır. Bütün elektronlar aynı elektron olmakla kalmaz, aynı zamanda tüm pozitronlar geriye doğru aynı elektron taşırlar.

Bu ilginç bir fikir, ancak kanıtlanmış olmaktan çok uzak. Neden pozitronlardan çok daha fazla elektron var ya da neden orada elektronlar var gibi birçok sorun var. Her şeyden önce, tek bir elektron sonsuza kadar zaman içerisinde geriye ve ileriye doğru sıçrayabiliyorsa, neden sayısız elektron yok ?

Fakat doğruysa, başka ne ifade ediyor olabilir? Belki de protonlardan nötronlara, nötrinolar gibi egzotik parçacıklara kadar her bir parçacık, zamanla ileri geri atılan sadece bir parçacıktır. Bunun anlamı, sadece hepimizin aynı türden maddelerden oluştuğu değil, aslında her birimizin sadece bir proton, nötron ve elektron kullanılarak yapıldığı anlamına geliyor.

Tabii ki, bu doğru olmayabilir, ama eğer öyleyse ne olur?

Kaynak: popularmechanics.com

7.370 Kez Okundu

İnovatif Kimya Dergisi

İnovatif Kimya Dergisi aylık olarak çıkan bir e-dergidir. Kimya ve Kimya Sektörü ile ilgili yazılar yazılmaktadır.

You may also like...

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Kopyalamak Yasaktır!