Víctor Molina Navas Afrika’daki Hayatları İyileştirmek İçin Yeteneklerini Kullanıyor
Bazı bilim insanları dünyayı değiştirmek isterler. Víctor Molina Navas ise sadece bir köyü korumak istiyor. Bu ay, Rovira i Virgili Üniversitesi’ndeki (Tarragona, İspanya) görevini bırakacak ve Senegal’deki ücra bir köye uçacak. Bu köyde tarım ve içmek için temiz, güvenli su gibi insan ihtiyaçlarının en temellerini karşılamak amacıyla kimya becerilerilerini kullanacak.
Molina Navas yılın beş ayını Senegal’de geçiriyor. Bu süreçte ‘Gadis’ isimli kâr amacı gütmeyen bir grubu yönetiyor (Kalkınma ve Sağlık Yardım Grubu). “Farklı hastaneleri ve laboratuvarları idare ediyoruz. AIDS’e, sıtmaya ve diğer tropikal hastalıklara karşı savaşmaya çalışıyoruz. Gittiğimiz yer çölün ortası. Su, yemek ve tarımın daha çok gelişmesi gerekiyor” şeklinde açıklıyor Navas.
Molina Navas her zaman insanların hayatlarını iyileştirmek için çalışmak istediğini dile getiriyor. Tıp okuluna giremeyen hemşire kız kardeşi, ona yardım etmenin başka yolları da olduğunu söylemiş. Bunun üzerine Navas, 17 yaşındayken gönüllü olarak Senegal’e gitti ve yerli bir hemşireden düşmanca bir karşılık aldı. ‘Bana, “İyi biri olduğunu söyleyebilirsin, fakat seni bir daha asla görmeyeceğiz” dedi. Bu sebepten ötürü daha fazla insan ve malzeme ile dönüp daha büyük ve iyi birşey yapmaya karar verdim’ diyor Navas.
Geri Dönüş
Navas, kimya eğitimini tamamladıktan sonra kız kardeşiyle ve arkadaşlarıyla dönüp köyde bir bakımevi açma hayalinin peşine düştü. “Çevremdeki herkes işin medikal kısmıyla ilgileniyordu, bu yüzden biz de bu yönde yoğunlaşmaya karar verdik” diyor Navas. “3,4 kişilik bir grubun ayda bir gidip hastalıklar üzerine çalışabileceği küçük bir hastane kurmaya karar verdik. Yine de halkın tamamen refaha kavuşabilmesi için yeterli değildi. Ayda bir gidiyorduk ve 200-300 civarında hasta görüyorduk. Sömürgeciliğin ortadan kaldırdığı geleneksel tarımı onarmamız gerekiyordu. Yerliler yıllar boyunca kakao gibi ticari tarım ürünleri ektiler” şeklinde açıklıyor Navas. Onun ekibi köylülere nasıl domates yetiştireceklerini öğretti. Böylece Navas da bilimsel becerilerini ortaya koyma fırsatı bulmuş oldu. “Bir kimyager olarak birçok şey yapabilirim. Örneğin bir bitkiyi inceleyebilirim, nereye ekilmesi gerektiğini gösterebilirim ve nerde güneş ışığının en iyi olacağını söyleyebilirim” diyor Navas.
Dosya
İsim: Víctor Molina Navas
Görev : Rovira i Virgili Üniversitesi’nde (Tarragona, İspanya) uluslararası işbirliği uzmanı, Gadis’in ekip lideri
Özgeçmiş : Rovira i Virgili Üniversitesi’nde kimya eğitimi ve uluslararası işbirliği uzmanlığı, yönetimde MBA
Molina Navas büyük ölçekli projelerde daha fazla tecrübe edinmek amacıyla Engineers Sons Frontiers (Sınırsız Mühendisler) ile Ekvador’a gitti. “Napo Nehri’nin çevresindeki petrol kirliliğinden etkilenen alanlarda su ve toprak analizi üzerine çalıştım. Burada Tarragona’dan bir akademisyen ile tanıştım. Kendisi bana İspanya’da bir iş teklif etti” diyor Navas. Şimdi, Navas zamanını eşit olarak iki ülkeye bölüyor. “Temmuz-Eylül arası sıtmadan dolayı Senegal’e gitmek için uygun bir zaman değil, bu yüzden sadece gerektiği zaman gidiyorum” diyor Navas. Kendisi hem sahada birtakım projeler üstüne çalışıyor, hem de akademideki işine devam ediyor ve bu iki alan birbirini tamamlamış oluyor. “Biz kooperatif gelişim yapıyoruz. Yerliler bize neye ihtiyaç duyduklarını söylüyorlar. Biz de onlarla konuşuyoruz, neye ihtiyaç duyulduğunu öğreniyoruz ve elimizden geldiğince yardım etmeye çalışıyoruz. İşbirliği hakkında yazılı olmayan birçok kural var, bunlar antropolojik. Avrupa’da bir dünya görüşümüz var, fakat Afrika’daki insanlar daha farklı düşünüyorlar. Afrika’daki bir toplantı İspanya’dakinden farklı oluyor” diyor Navas.
Gönüllülere İhtiyaç Duyuluyor
Şu anda Gadis’in çalışan üç üyesi bulunuyor, fakat her yıl gönüllü kabul ediliyor. “Geçen Aralık ayında birçok gönüllümüz oldu; hemşireler, tıp öğrencileri, eczacılar ve biyokimyagerler” diyor Navas. Navas, daha fazla bilim insanının projeye dahil olmasını görmek istiyor. “Kimya ile uğraşan birinin yardım etmek için çalışması beni şaşırtıyor. Ancak, söz konusu kaliteli su temini ile ilgili sorunlar olunca gerçekten ilgilenen insanlar var. Şimdi, bu türden bir gönüllülükle ilgilenen daha fazla insan olduğunu görüyoruz. Molina Navas’ın bildirdiğine göre, dernek daha fazla öğrenci dahil etme konusunda kolları sıvıyor. Aynı zamanda öğrencileri dünyayı nasıl da iyi yönde etkileyebileceklerine dair düşünmeleri için teşvik ediyor. “Okudukları bölüm üzerine çalışıp çalışmamak istediklerini bilmeyen öğrenciler için bir programımız var. Bu programda dünyayı değiştirebileceklerini görmelerini sağlıyoruz ve bu konuda oldukça başarılıyız” diyor Navas.
Bir köye yardım etmek yeterli değil, belki de Molina Navas bütün dünyayı değiştirmek istiyordur.
Kaynak : chemistryworld.com