Silika Aerojel Nanokompozit Liflerinin Askeri Tekstillere Uygulanması Projesi
AKDENİZ Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Malzeme Bilimi ve Mühendisliği öğretim üyesi Doç. Dr. Numan Hoda ve ekibi, ‘Uzay, Havacılık ve Savunma Teknik Tekstilleri’ kategorisinde birinci oldu.
Doç. Dr. Numan Hoda ve ekibi, Bursa Uludağ Tekstil Birliği tarafından 9’uncusu düzenlenen Uluslararası Ar-Ge Proje yarışmasında, ‘Silika Aerojel Nanokompozit Liflerinin Askeri Tekstillere Uygulanması’ projesiyle birincilik ödülü aldı. Doç. Dr. Numan Hoda, yarışmanın sanayici ile üniversiteyi aynı platformda buluşturmayı hedeflediğini belirterek, “Uluslararası Ar-Ge Proje Pazarı’nda projeler ülkemiz için öncelikli alanlara göre seçildi. Bu alanlardan biri de ‘Uzay, Havacılık ve Savunma Teknik Tekstilleri’ kategorisi. Bu kategoride ben ve ekibimde yer alan Can Yörük, Firdevs Mert, Fatma Kara, Buse Öpçin ve Timur Demirhan ile birlikte hazırladığımız ‘Polibenzimidazol (PBI) / Silika Aerojel Nanokompozit Liflerinin Askeri Tekstillere Uygulanması’ adını verdiğimiz projemiz birincilik ödülü aldı” diye konuştu.
Katma Değeri ve İhraç Potansiyeli Yüksek
Dünyada teknik tekstillerinin gün geçtikçe önem kazandığını söyleyen Doç. Dr. Hoda, şöyle konuştu:
“Türk tekstil sektörü de bu alanda kendisini geliştirmek istemekte ve katma değeri yüksek ürünlere yönelmektedir. Ödül alan projemiz uzay, havacılık ve savunma alanında kullanımı araştırılmış ve halen geliştirilmekte olan PBI liflerini, son dönemlerin trend malzemesi olan aerojel teknolojisinin üstün özellikleri ile birleştirmeyi hedeflemiştir. PBI yangın ve korozif ortamlara dayanıklı bir malzemedir, nano-silika aeorjeller ise hava kadar hafif olmasıyla bilinen bir malzemedir. Her ikisinin özelliklerini birleştiren polimerik lifler ile yüksek ateş dayanımlı, hafif, düşük yoğunluklu, giyilebilir askeri tekstil malzemelerinin üretilmesi öngörülmektedir. Bu tür ısıya ve yangına dayanıklı tekstillerin kullanım alanları sadece askeri tekstiller ile sınırlı değil. Mobilya kumaşları, halı, itfaiyeci elbisesi gibi alanlarda da rahatlıkla kullanılabilir. İçerisinde bilim, teknoloji ve nanoteknoloji içeren bu tür tekstilin üretilmesi ülkemize katma değeri ve ihraç potansiyeli yüksek bir ürün kazandıracaktır.”
Kaynak : hurriyet.com.tr