Odundan Yenilenebilir Enerji Elde Etmenin Sırrı Mantar Enzimlerinde Saklı Olabilir

Odundan Yenilenebilir Enerji Elde Etmenin Sırrı Mantar Enzimlerinde Saklı Olabilir

Araştırmacılar biyorafinerilerin çevreci ve uygun maliyetli bir şekilde odunu biyoyakıta nasıl  çevirebiliceği konusunda zorlu kilitleri açıyor.

York Üniversitesi’nden bilim insanları da dahil olmak üzere uluslararası bir araştırma ekibi, mantarlarda bulunan, odunun ana bileşenlerini parçalayabilen bir dizi enzim keşfetti. Artık enzimler, odun biyokütleyi biyoyakıtlar gibi değerli kimyasal ürünlere sürdürülebilir bir şekilde dönüştürmek için potansiyel olarak kullanılabilir.

Kömür ve petrole alternatif olarak, odun gittikçe artan gelişmiş biyoyakıt kaynaklarından birisidir. Bununla birlikte, potansiyeline rağmen, parçalanması zor bir malzemedir.

Halihazırdaki odun biyorafinerileri, odunu yakıt ve ürünlere dönüştürmek için pahalı ve enerji tüketen ön prosesi kullanmak zorundalar. Ekosistemlerde mantarlar, karbon döngüsü içinde odunların parçalanması, besinlerin toprağa geri gönderilmesinde önemli bir rol oynamaktadır. Mantarların bu özelliği, araştırmacılara bu sürecin gerçekleşmesine izin veren mekanizmaları araştırmaları konusunda ilham kaynağı oldu.

Makalenin eş yazarı York Üniversitesi Kimya Bölümü’nden Profesör Paul Walton şunları söyledi: “2010 yılında, mantarlarda bulunan bir grup enzimin bakır içerdiğini keşfettik – şimdi bu enzimlemler biyokütlenin ayrışmasında önemli bir unsur olarak biliniyor. Bu araştırma odunun zorlu moleküler yapısını bozma kabiliyetine sahip olan bu sınıftan başka enzimleri tanımlamaya dayanmaktadır.

Bu enzimler odun kullanan biyorafineri uygulamaları için geliştirilmiş enzim karışımlarını genişletmeye destek olabilir – sürdürebilir yolla geniş yelpazede değerli ürünlere dönüşümünü sağlayabilir.

Nature Chemical Biology’de rapor edilen araştırma, litik polisakkarid monooksigenazlar (LPMO) olarak adlandırılan enzim ailesinin, ksilanı- odun biyokütlede yaygın olarak bulunan ve özellikle bozunmaya karşı dirençli karbonhidrat molekülleri-  ayırabileceğini gösterdi.

Le Centre National de la Recherche Scientifique (CNRS) Marseille’daki Fransız araştırmacılarla birlikte çalışan araştırmacılar, karasal karbon döngüsünde hayati bir rol oynayan ve ormandaki odun ayrışmasında baskın olan mantarlardaki enzimleri ayırdılar.

Makalenin eş yazarı York Üniversitesi Kimya Bölümü’nden Gideon Davies şunları söyledi: “Bulgular doğadaki odunsu biyolojik kütlenin bozulma şekli hakkındaki bilgilerimizi artırıyor.’’

“Bu keşif, biyorafinerilerin çevreci ve uygun maliyetli bir şekilde odunu biyoyakıta nasıl  çevirebiliceği konusunda, bizi sürdürülebilir 21. yüzyıla bir adım daha yaklaştıran, önemli bilimsel zorluğun kilidini açıyor.’’

Kaynak : sciencedaily.com

1.234 Kez Okundu

İnovatif Kimya Dergisi

İnovatif Kimya Dergisi aylık olarak çıkan bir e-dergidir. Kimya ve Kimya Sektörü ile ilgili yazılar yazılmaktadır.

You may also like...

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Kopyalamak Yasaktır!