Gözenekli Sıvıların Keşfi, Yeni Bir Firma Ortaya Çıkardı

Gözenekli Sıvıların Keşfi Yeni Bir Firma Ortaya Çıkardı

Oldukça büyük miktarlarda gazı çözebilen bir sıvıyı icat eden Queen’s University Belfast’taki bilim adamları yeni bir şirket olan Porous Liquid Technologies’i piyasaya sürdüler.

Uzmanlar, ürünü üç yıldan kısa bir süre içinde teknoloji tanıtımından ticarileştirmeye götürdüler.

Başlangıçta, araştırmacılar yeni sıvı materyalleri için büyük ölçekli endüstriyel ayırma uygulamalarını hedeflemişti, ancak ürün zaten tıbbi teşhis ve ev ürünleri gibi başka birçok uygulamaya ilgi çekiyordu.

Liverpool Üniversitesi’ndeki meslektaşlarıyla birlikte Queen’in Kimya ve Kimya Mühendisliği bölümünden uzmanları içeren proje ekibi, 2015 yılında ilk bulgularını yayınladı, ancak gözenekli sıvıların verimini ve etkinliğini arttırmak için daha fazla araştırma yürüttü.

Queen’s Üniversitesi Kimya ve Kimya Mühendisliği Bölümü’nden Profesör Stuart James, yeni şirketin kurucularındandı. “Gözenekli sıvılar, her biri tek bir molekülün boyutu olan mikroskobik boşluklar veya gözenekler içeren yeni bir sıvı malzeme sınıfıdır. Bunlar, konvansiyonel sıvılarda bulunan boşlukların sayısının 10.000 katına kadar ve sıvının yaklaşık yüzde 20’sine kadar ve aslında boş alan temel solventlerden daha büyük bir emme kapasitesine sahip yeni maddeler yaratmaktır.

“Bu boşluklar sayesinde, gözenekli sıvılar çok miktarda gazı emebilir ve bir gazı selektif olarak bir gazı emecek şekilde ayarlanabilirler. Gözenekli sıvıların en büyük yararı, katılardan farklı olarak uygulanabileceği anlamına gelir. Bir dizi proseste, şu anda verimsiz ve enerji yoğun yöntemlere dayanan doğal gazdan kirliliklerin uzaklaştırılması gibi sürekli akış ayrımlarında kullanılabilirler.

“Gözenekli sıvılar, amin çözeltileri gibi geleneksel sıvılara dayanan sıvı emme sistemleri için değiştirmeler olarak kullanılabilir. Halihazırda, doğal gaz rezervlerinin yüzde 40’ı çıkarılması gereken safsızlıklar ile kirlenmiş olmakla birlikte, safsızlıkların giderilmesi için mevcut teknoloji büyük miktarlarda ısı enerjisi gerektirmektedir. Yeni malzeme çok daha verimli olacaktır.”

Çekirdek malzeme için bir patent inceleme süreci devam etmektedir. Queen’s Üniversitesi’nin ticarileştirme kolu olan QUBIS, geniş bir yelpazedeki teknolojik uygulamaları araştıracak olan yeni şirket olan Porous Liquid Technologies Ltd.’e yatırım yaptı.

Kaynak : phys.org

694 Kez Okundu

İnovatif Kimya Dergisi

İnovatif Kimya Dergisi aylık olarak çıkan bir e-dergidir. Kimya ve Kimya Sektörü ile ilgili yazılar yazılmaktadır.

You may also like...

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Kopyalamak Yasaktır!