Güneş Işığıyla Atık Su Arıtımı

Kimyacılar güneş ışığı kullanarak atık suyu arıtmanın bir yolunu buldular hatta daha da ileri gidip bu malzemelerin binalarda kullanılmasıyla kendi kendini temizleme özelliği kazandıracaklarını ifade ettiler.

Titanyum dioksitin modifiye edilmesiyle bir fotokataliz halini alması ve güneş ışığını kullanarak arıtma yapması sağlanırken, günümüzdeki diğer arıtma sistemleri mor ve ötesi ışınları kullanıyor.

Avusturalya Ulusal Universitesinden(ANU) araştırmanın lideri Prof. Yun Liu , keşiflerini piyasadaki ürünlerden 15 kat daha etkili olduğunu ifade etti.Diğer yandan arıtma işlemi sırasında mor ötesi ışınlar yerine güneş ışığının kullanılmasının arıtma maliyetlerinin çok düşeceğini belirtti.

Liu, katalizörlerin atık sudaki organik bileşenleri sadece 20 dakikada parçaladığını ve piyasadaki arıtıcıların bir saatte kirleticilerin sadece %26’sını parçalayabildiği söyledi.

Bu sistem sadece atık su arıtımında değil aynı zamanda kendi kendini temizleyen yapı malzemelerinde hatta hidrojen pilleri için suyun parçalanmasında da önemli bir rol alacağa benziyor. Diğer yandan katalizörler kimyasal reaksiyonları hızlandırdıkları için otomotiv, yapı, çevre ve diğer alanlarda da kullanılabilecek gibi.

Ekip katalizöre nitrojen ve niobyum iyonları eklediklerinde performansının arttığını gözlemlediklerini belirtiyor. Ekibin lideri Profesör Liu bu gelişmenin adeta bilimsel bir sıçrama olduğunu dile getiriyor.

ANU çalışmada kullanılan tasarım stratejileri ve üretim yöntemlerinin patentini almış durumda.

Kaynak : phys.org

944 Kez Okundu

İnovatif Kimya Dergisi

İnovatif Kimya Dergisi aylık olarak çıkan bir e-dergidir. Kimya ve Kimya Sektörü ile ilgili yazılar yazılmaktadır.

You may also like...

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Kopyalamak Yasaktır!