Kırmızı-Yeşil Renk Körlüğü için Kontakt Lenslerde Yeni Gelişme

Kırmızı Yeşil Renk Körlüğü için Kontakt Lenslerde Yeni Gelişme

26 Nisan 2018 tarihinde, Advanced Healthcare Materials dergisinde yayımlanan bir araştırmaya göre, Birmingham Üniversitesi’nden araştırmacılar, düşük maliyetli bir boya kullanarak renk körlüğü olan insanlara yardımcı olabilecek bir kontakt lens geliştirdiler.

Renk körlüğü ya da renk görme yetmezliği (color vision deficiency-CVD), bazı kişilerin belirli renkleri görmede zorlandıkları kalıtsal genetik oküler (göz ile ilgili) bir bozukluktur. Renk körlüğünün herhangi bir tedavisi bulunmamakla birlikte, bu bozukluktan etkilenenlerin renk algısını arttırmak için çeşitli yöntemler kullanılmıştır. Fakat, renk filtreleme camları gibi piyasada bulunan mevcut ürünler, pahalı, büyük hacimli ve diğer görüş düzeltici gözlükler ile uyumlu değildir.

Normal renk görüşü trikromatiktir (üç renklidir) – bu, gözün arkasındaki koniler kümesi tarafından algılanan mavi, kırmızı ve yeşil renkleri birleştirerek herhangi bir rengin oluşturabilmesi anlamına gelir. Bu koniler, kısa dalga boyları -mavi-, orta dalga boyları -yeşil- ve uzun -kırmızı- dalga boylarından sorumlu üç gruba ayrılır. Normal görüşte, bunların her üçü de mevcuttur. Bu konilerden herhangi birinin eksik olması durumunda ise, beyin, bazı insanlarda belirli renkleri ayırt etme kabiliyetini sınırlayan yanlış bilgileri algılar.

Pek çok şirket, zaten renk körlüğünü düzeltmek amacı ile birçok kullanıcı için pahalı olabilecek camlar ve özel yapım lensler satmaktadır, fakat bu çalışmada ucuz yumuşak ticari kontakt lensler, toksik olmayan rodamin türevi boya ile boyanmıştır. Rodaminin bu özel türevi, optik spektrumda ışığın belirli dalga boylarını absorbe edebilme kabiliyeti bilindiği için seçilmiştir. Araştırmacılar, bu boyanın, aynı anda iki grup benzer optik koni tarafından algılanan kırmızı ve yeşil dalga boyları arasında uzanan bandı bloke ettiğini buldular. Boyanan lens vasıtası ile bu bandın çıkarılması, kırmızı ve yeşil renkler arasında daha iyi bir ayrım sağlayarak kırmızı ve yeşil dalga boyları bandı için belirlenmiş konilerin eş zamanlı tetiklenmesini inhibe etti.

Boyanan lensler, renk körlüğünün en yaygın biçimi olan yeşil-kırmızı renk görme eksikliğine sahip insanlar üzerinde test edildi. Boyanmış kontakt lensler, lam (cam slayt) üzerine uygulandı. Katılımcılardan, boyanan lens aracılığı ile birkaç sayıya bakmaları ve sayıların renklerinde ya da netliklerinde herhangi bir gelişme olup olmadığını not etmeleri istendi. Buna ek olarak katılımcılardan, çevrelerini gözlemlemeleri ve renk algılarında herhangi bir gelişme olup olmadığını da not etmeleri istendi.

Elde edilen sonuçlar, hafif boyalı lenslerin, renk körlüğünden etkilenen insanların renk algısını arttırmak (geliştirmek) için kullanılabileceğini doğruladı. Şu anda, daha ileri düzeyde yapılan hasta çalışmaları da devam etmektedir.

Birmingham Üniversitesi, Makine Mühendisliği Bölümü ve Sağlık Teknolojileri Enstitüsü’nden araştırmanın yürütücüsü Dr. Haider Butt, ‘’ Tüm görüş alanını düzeltmek daha kolay olduğundan dolayı kontakt lensler, renk körlüğünün düzeltilmesi için ilgi çekicidir. Yürüttüğümüz boyama prosesi, herhangi karmaşık bir hazırlık gerektirmemektedir, insan gözü için toksik değildir ve bu yöntem hem kontakt lenslerde hem de gözlüklerde düşük maliyet ile kolayca kullanılabilir.’’ diyerek açıklamada bulundu.

Dr. Haider Butt, ‘’ Şu anda, mor- mavi renk körlüğünü düzeltebilmek için benzer bir proses araştırması içerisindeyiz ve ayrıca aynı anda hem yeşil-kırmızı hem de mor-mavi renk körlüğü için lensler yapmak amacı ile bir dizi boyayı bir araya getiriyoruz. Kısa bir süre içerisinde de, insanların bulunduğu klinik denemelere başlayacağız.’’ diyerek ekliyor.

Kaynak: phys.org

1.146 Kez Okundu

İnovatif Kimya Dergisi

İnovatif Kimya Dergisi aylık olarak çıkan bir e-dergidir. Kimya ve Kimya Sektörü ile ilgili yazılar yazılmaktadır.

You may also like...

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Kopyalamak Yasaktır!