Kso Başkanı: Kimyasal Yangınlara Anında Müdahale İçin İtfaiye İstasyonları Kurulmalı

kso baskani kimyasal yanginlara aninda mudahale icin itfaiye istasyonlari kurulmali

Petrol, Kimya, Otomotiv, Lastik ve Boya Sanayii başta olmak üzere Türk sanayiinin lokomotif kuruluşlarını bünyesinde barındıran, ayrıca 13 Organize Sanayi Bölgesi’nde yüzlerce fabrika bulunan Kocaeli’de son zamanlarda çıkan sanayi yangınları endişe yarattı.

Petrol, Kimya, Otomotiv, Lastik ve Boya Sanayii başta olmak üzere Türk sanayinin lokomotif kuruluşlarını bünyesinde barındıran, ayrıca 13 Organize Sanayi Bölgesi’nde yüzlerce fabrika bulunan Kocaeli’de son zamanlarda çıkan sanayi yangınları endişe yarattı. Kocaeli Sanayi Odası Başkanı Ayhan Zeytinoğlu, özellikle Körfez ve Dilovası İlçelerinde OSB merkezli 5-6 bölgede kimyasal yangınlara büyümeden anında müdahale edebilecek itfaiye merkezleri kurulması gerektiğini söyledi.

Kocaeli Sanayi Odası Başkanı Ayhan Zeytinoğlu, son olarak geçtiğimiz hafta İzmit ile içiçe giren metropol ilçelerden Başiskele sınırları içinde kalan bir kimyasal fabrikada başlayıp, yanındaki otomotif yan sanayisine ait bir depo ile ünlü bir piliç firmasına ait kesim tesislerine sıçrayan yangını hatırlattı. Bu tesislerde inceleme yapan ve üç tesisin de kullanılamaz hale geldiğini belirten Ayhan Zeytinoğlu, “Özellikrle kimya sektöründeki yangınlara 3-5 dakika içinde müdahale edilmesi gerekir. Öncelikle üç firmamıza çok geçmiş olsun. En büyük tesellimiz bir can kaybı olmaması. Ama bugün üç firmay ait yanan tesisi ayrı ayrı ziyaret ettim. Yüzde 100 hasar oluşmuş ve hiçbir şey kurtarılamamış. Çok kötü bir durum. İmardan kaynaklanan bir takım hatalarımız da var. Firmalarımızın birbirlerine cepheleri çok yakın. Arada itfaiye müdahalesi için yer bırakmamışız. Buradaki hatayı sanayiciler olarak bizlerin alması lazım” dedi.

Kocaeli büyükşehir Belediyesi İtfaiye Teşkilatı’nın çok gelişmiş ve itfaiye olduğunu, Türkiye dışında başka ülkelere de eğitim hizmeti verdiğini hatırlatan Zeytinoğlu, buna rağmen kimyasal yangınlara müdahalede yetersiz olduğunu ifade ederek, “Büyükşehir Belediyesi ve OSB’ler ile birlikte iki yıldır itfaiye kapasitesini, bilhassa kimyasal yangınlara müdahele edecek itfaiye kapasitesini arttırmak için çaba içersindeyiz” diye konuştu.

Kimya Sanayisinin Yüzde 27’si Kocaeli’de

Başkanı Ayhan Zeytinoğlu sözlerini şöyle sürdürdü:

“Çünkü Türkiye’nin kimya sanayisinin yüzde 27’si ilimizde. Burası kimya sanayi açısından çok önemli bir il. Firmalar birbirlerine çok yakın. Allah korusun iki kimyasal fabrika birbirini etkileyip daha büyük yangınlara da neden olabilir. Zamanında da hatırlayacaksınız LPG tankları patlayan bir yangınımız olmuştu. Yanındaki kimyasal üreten başka fabrikalara sıçramaları bizim için telafisi çok imkansız zararlar verebilirdi. Burada biz oda olarak birşeyler yapmaya çalışıyoruz. Büyükşehir Belediyesi’nin de büyük çabaları var. OSB’ler de arzuluyor ama onları yeteri kadar bir araya getirmeyi biz beceremedik. 3-4 senedir  kimyasal yangınlar ilimizi çok üzüyor. Dolayısıyla kimyasal yangınlar konusunda daha güçlü bölgesel itfaiyelerin oluşması çok önemli. Zira uzaktan gelen itfaiye geç geldiği zaman malesef yeteri kadar etki yapma şansı yok. Dolayısıyla bölgesel bazı OSB merkezli 5-6 bölgede biz itfaiye merkezleri kurarak hem evsel yangınları ama ağırlıklı olarak kimyasal yangınlara müdahele etmemiz gerekir. Organizasayonumuzu gözden geçirmeliyiz. Büyükşehir olarak bir iki OSB ve hem de bölgeye hizmet verecek yeni itfaiye istasyonları kuruldu. Fakat bunlar henüz planlandığı kadarıyla yetersiz ve bu konuda eksiğimiz var çalışmamız gerektiğine inanıyorum.”

“Herkes, Başkası Yapsın Arzusunda”

OSB’lerin genel olarak bu işe sıcak bakmasına rağmen yer temin etme ve yatırımı yapma noktasında herkes ‘başkası yapsın’ arzusunda” diyen Zeytinoğlu, “Aslında Büyükşehir Belediye Başkanlığı ‘siz tesisleri yaparsanız bu işin en ağır yükü işletmesi ve işletmesini yaparım’ dedi. Bu bizim için çok önemli ve olumlu bir teklif. Bizim sanayici ayağında, bizler bir araya gelip bu işi iyi tartışıp bence adımları atmamız gereken taraf bizim arkadaşlarımızdır. İşallah bunu yaparız; çünkü yangın olunca da ne kadar zarar verdiğini ancak o zaman görüyoruz. Bizim arzumuz hiç yangın olmadan bu işleri önceden görüp çözümü oluşturmak. Aslında OSB’ler olsun şahıslar olsun kendi arazilerinden fedakarlık yapmakta da bazen işe ayak sürtebiliyorlar. Bu bizim eksiğimiz” dedi.

Hassas Bölgeler

Ayhan Zeytinooğlu, Kocaeli’de yangılara karşı en hassas bölgelerin Tüpraş ve diğer petrol, kimyasal ve LPG depolama tankları ve dolum sesislerinin bulunduğu Körfez İlçesi ile Dilovası olduğunu belirtirken, “Tabii orada büyük güvenlik alanlarına ihtiyaç var. Diğer ikinci bölgemiz ise Dilovası. İlçe merkezi ve yukarıdaki Kimya Sanayi OSB var. Ama geçen hafta sonu olan yangın hiç böyle bir bölge değil. Değşiik yerlerde de kimyasal fabrikalar var. Otomotov fabrikaları var. Dolayısıyla her bölgede bir an önce bu sorunu halletmemiz gerekiyor” diye konuştu.

Kaynak : haberler.com

701 Kez Okundu

İnovatif Kimya Dergisi

İnovatif Kimya Dergisi aylık olarak çıkan bir e-dergidir. Kimya ve Kimya Sektörü ile ilgili yazılar yazılmaktadır.

You may also like...

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Kopyalamak Yasaktır!