Karbondioksiti Yakalayıp Yakıta Dönüştürmek Artık Mümkün
Kanadalı Carbon Engineering ve Harvard Üniversitesi’ndeki araştırmacılar atmosferdeki karbondioksiti toplayıp taşımacılıkta yakıt olarak kullanmak için yeni bir yöntem geliştirdi.
Karbon emisyonunu azaltmak için çalışmalar yapılsa da otomobillerde, trenlerde, fabrikalarda ve enerji santrallerinde fosil yakıt kullanımı halen oldukça yaygın. Fosil yakıt kullanımı; ısınan bir gezegen ve okyanuslardaki asit seviyelerinin yükselmesi gibi iklim risklerini beraberinde getirirken araştırmacılar yıllardır atmosferdeki karbondioksiti yakalayıp zararsız hale getirmek için çalışmalar yürütüyor. Bill Gates’in de kurucuları arasında olduğu Kanadalı Carbon Engineering şirketi ise karbondioksiti yakalamak ve hatta yakıt olarak kullanmak için yeni bir yöntem geliştirdi.
Yılda 1 Milyon Ton Karbondioksit Toplayacak
Bir karbon ve iki oksijenden oluşan karbondioksit molekülleri havada oldukça ince bir şekilde dağılmış durumda. Bu yüzden atmosferdeki karbondioksiti yakalamak veya yakalama işleminin maliyeti hakkında net bir veri sunmak bir hayli zor. Bugüne kadar yapılan çalışmalarda yakalanan bir ton karbondioksit başına 50 ile 1000 dolar arası bir masraf çıkacağı tahmin ediliyordu. Joule dergisinde yayınlanan Carbon Engineering’in raporuna göre ise pilot bir karbondioksit yakalama fabrikası ile yılda 1 milyon ton karbonu atmosferden toplamak mümkün. Karbonu atmosferden toplamanın bedeli ise ton başına 94 ile 232 dolar arasında değişecek.
Tabi şirketin işi karbondioksiti yakalamakla bitmiyor. Şirketin kurucularından David Keith’in de dediği gibi Carbon Engineering’in asıl amacı, diğer çalışmaların aksine, karbondioksiti topladıktan sonra toplanan molekülleri düşük karbonlu yakıt üretiminde kullanmak. Keith’e göre güneş ve rüzgar enerjisi başta olmak üzere yenilenebilir enerji gelecek için umut vadediyor olsa da bugün için yenilenebilir enerjiyle uçaklar, gemiler, trenler ve kamyonlardan oluşan ağır taşımacılık endüstrisini beslemek pek kolay değil. Kaldı ki bu endüstrideki araçların büyük bir kısmı halen elektrikle değil fosil kaynaklı yakıtlarla çalışıyor. İşte tam da bu nedenle Carbon Engineering’in üreteceği düşük karbonlu yakıtlar karbon salınımının azaltılması için de oldukça önemli.
David Keith, şirketin üreteceği düşük karbonlu yakıtların mevcut fosil kaynaklı yakıtlardan farklı olduğunun da altını çiziyor. Üretilecek yakıtların, yeraltındaki karbondan değil de atmosferdeki karbondan üretildiğine dikkat çeken Keith bu sayede düşük karbonlu yakıtlar tüketildiğinde atmosfere salınacak olan karbon miktarının sadece yakılan karbon miktarı kadar olacağını belirtiyor.
Keith bu süreci oldukça basit bir şekilde açıklasa da 2009 yılında kurulan şirket üç yıldan beri bu yöntemi gerçek hayata dökmek için çeşitli çalışmalar yapıyor. 2015 yılında Kanada’nın Squamish bölgesinde küçük bir pilot tesis işletmeye başlayan şirket daha büyük bir karbondioksit toplama ve yakıt üretim tesisini 2021 yılına kadar inşa etmek için finansman arıyor.
Kaynak : donanimhaber.com