Türk Bilim İnsanları, Otizmin Sebeplerine Işık Tutan Bulgulara Ulaştı
Bilim Üniversitesi Tıp Fakültesi Deneysel Tıp bölümü ve Tubitak ortaklığında yapılan araştırmalara göre, hamilelikte annenin düşük yaşam profili, bebeğin gelişimine olumsuz etki ediyor.
Deney hayvanları üzerinde gerçekleştirilen 2 yıllık bir çalışmanın sonunda, oldukça ilginç bulgulara rastlandı. Genetik sebeplerle ve akraba evliliğinden ötürü gerçekleşen kromozom kırımlarından kaynaklandığını bildiğimiz otizmin farklı bir sebebi olabileceği düşünülüyor. TÜBİTAK Martek Danışmanı Doç. Dr. Oytun Erbaş, otizmin %70 oranında sağlıksız hamilelik sürecinden kaynaklandığını belirtiyor.
Buna göre hamilelik süresince sağlıksız beslenen ve obeziteden muzdarip olan bir anne, çocuğun beyin gelişimine oldukça olumsuz etki ediyor. Özellikle son yıllarda oldukça artan otizmli doğumların, erkeklerde kızlara oranla 4 kat daha fazla görüldüğü saptandı.
Doç. Dr. Oytun Erbaş konuyla ilgili şunları söyledi: “Obez ve yağlı karaciğeri olan anneden doğan erkek bebeklerin 2’nci ayda yapılan analizlerinde, sosyal tanıma testlerinde bozukluk olduğu görüldü. Sosyal tanıma testlerinin temeli hayvanlarda canlı ve cansız nesneleri ayırt etmeye dayanmaktadır. Bu ayırt etmenin bozulması deney hayvanlarında otizm bozukluğunu gösterir.”
Erbaş, hayvanlar üzerinde yaptıkları deneylerin sonuçlarını da aktardı: “Yaptığımız deney hayvan çalışmalarında, obez ve yağlı karaciğeri olan anneden doğan bebeklerin testlerinde erkek bebeklerde psikoz (şizofreni) benzeri davranışlarda artma gözlenmiştir. Yine obez ve yağlı karaciğeri olan anneden doğan bebeklerin beyinlerinde iltihap artışı ve buna bağlı olarak sinir hücrelerinde bozulma izlenmiştir.”
Otizm bozukluğunun saptanması ve erken tanısı için uzmanlar, gebelik kontrollerinin düzenli yapılmasını öneriyorlar. Bu süreç gebelik sonrasında ne kadar önemliyse, gebelik öncesinde de bir o kadar önem arz ediyor.
Kaynak : webtekno.com