Rus Bilim İnsanları, Nano Cihazlarda Kullanılacak 100 Yıl Ömürlü Nükleer Pil Geliştiriyor
Rusya Ulusal Nükleer Araştırmalar Üniversitesi’ndeki bilim insanları, nano boyutlardaki cihazlarda kullanılabilecek nükleer piller için Nikel elementi üzerinde çalışıyorlar.
Applied Physics Letters dergisinde yayınlanan yeni bir makaleye göre Rusya Ulusal Nükleer Araştırmalar Üniversitesi’ndeki (MEPhI) bilim insanları, 100 yıl ömürlü nükleer pil üretebilmek için betavoltaik güç beslemeli radyoizotop enerji kaynakları üzerinde çalışıyor. Hiçbir müdahaleye gerek olmadan stabil ve tamamen sessiz şekilde çalışabilen bu piller, nanoelektronik teknolojisi ve nano boyuttaki cihazlar için büyük önem taşıyor.
Rus bilim insanları, uzun ömürlü ve nano boyutlardaki cihazlarda kullanılabilecek nükleer piller üretebilmek için son olarak nikel izotoplarındaki (Nikel-63) nanotanecik filmlerindeki elektrofiziksel içerikler üzerinde çalışma gerçekleştirdiler. Zira Nikel, 100.1 yıl ile en uzun ömürlü beta salımlayıcılardan biri olarak biliniyor. Ayrıca nikel, esnek ve kolay işlenebilen bir metal olduğu için nano boyuttaki cihazlarda kullanılmak için de oldukça uygun.
Bilim insanlarının çalışmalarında başarılı olması halinde üretilecek nükleer piller kalp atış hızını ayarlayan cihazlar, minyatür kan şekeri veya kan basıncı ölçerler, uzaktan kumanda sistemleri ve mikro-robotlarda kullanılabilecek. Konu ile ilgili açıklamalarda bulunan MEPhI Lazer ve Plazma Teknolojisi Enstitüsü’nden Pyotr Borisyuk, bilim insanlarının gerçekleştirdikleri çalışmalar ile Nikel-63 nanotanecik filmlerinin iki önemli işlemi gerçekleştirme imkânı sağladığını keşfettiklerini dile getirdi. Borisyuk’a göre bu gelişme, nikel-63’ün beta çözünüm enerjisini yarı iletken sistemler olmadan elektron akımına dönüştürülebileceğinin öğrenilmesini sağladı.
Kaynak : webtekno.com