Püskürtüldüğü Her Cismi Antene Çevirebilen Sprey Geliştirildi
Drexel Üniversitesi’ndeki araştırmacılar MXene adı verilen nanomateryal ile ile püskürtüldüğü her maddeyi antene dönüştürebilen bir sprey ürettiler.
Antenler, boşlukta yayılan elektromanyetik dalgaları toplayarak bu dalgaların iletim hatları içerisinde yayılmasını sağlayan veya iletim hatlarından gelen sinyalleri boşluğa dalga olarak yayan cihazlardır. Bu cihazlar iletken metal malzemelerden üretilir ancak artık çekim alanına girmeyen alanlarda herhangi bir objeyi anten olarak kullanabileceksiniz. Peki bu nasıl mı olacak? Drexel Üniversitesi’ndeki araştırmacılar, her cismi antene dönüştürebilen bir sprey tasarladılar. Tıpkı sprey boyayı andıran bu ürün, hangi madde olduğu farketmeksizin üzerine sıktığınız her şeyi antene çevirebiliyor.
Ürün, “MXene” olarak adlandırılan olağanüstü derecede ince, metalik bir malzemeden üretiliyor. Bu madde, radyo dalgalarını iletmeyi ve yönlendirebilmeyi mümkün kılan, yüksek iletkenliğe sahip iki boyutlu bir titanyum karbür formu. Ayrıca MXene’i diğer iletken maddelerden, özellikle de metallerden ayıran özelliği kolay şekil alabilir olması. MXene’i bir kağıt üzerinde bile şekillendirip istediğiniz forma sokabiliyorsunuz.
Mxene’i diğer metallerden ayıran bir önemli nokta daha hidrofilik olması. Yani su sever bir madde ve suyla karışması oldukça kolay. Drexel Üniversitesi’ndeki araştırmacılar maddenin bu özelliğinden faydalanarak maddenin suda çözünebilen toz bir formunu oluşturdu ve sprey haline getirdi. Üretilen bu sprey tıpkı boya gibi sıkıldığı maddelerin üzerine yapışabiliyor ve maddelere iletkenlik katabiliyor.
Aslına bakarsanız, sprey antenleri ilk duyuşumuz değil. 2012 senesinde ChamTech adında bir şirket, mobil sinyalleri güçlendirmek için ağaçları ve binaları antenlere çevirebilecek püskürtülebilir bir madde geliştirdiğini iddia etti. Ancak projelerini iddiadan öteye taşıyamadılar.
MXene’den üretilen sprey antenler, giyilebilir teknoloji cihazları da dahil olmak üzere teknolojinin pek çok alanında kullanılabilir. Aşağıdaki videoda Drexel Üniversitesi’ndeki araştırmacıların konuyla ilgili anlatımları yer alıyor.
Kaynak : donanimhaber.com