Yüksek Lisans Öğrencisinden Yerli Üretim Laboratuvar Cihazı
Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Makine Mühendisliği Bölümü yüksek lisans öğrencisi, bitirme tezi kapsamında ortalama 46 bin liraya ithal edilen “sıcak bakalite alma makinesi”ni 3 bin liraya üretti.
Çalış, Malzeme Bilimi ve Makine Tasarımı dersleri kapsamında Dr. Öğr. Üyesi Ali Paşa Hekimoğlu’nun desteğiyle lisans bitirme tezi olarak “yerli sıcak bakalite alma makinesi” projesi üzerinde çalışmaya başladı.
Önce yapacağı makinenin projesini çizen Çalış, parçalarını üniversite atölyesinde ürettiği makinenin milleri için ÇAYKUR Genel Müdürlüğü ana tamir atölyesini kullandı. Çalış, üç aylık çalışmanın ardından sıcak bakalite alma makinesini tamamlayarak üniversite bünyesinde kullanmaya başladı.
Merve Çalış, yaptığı açıklamada, sıcak bakalite alma makinesinin, makine, malzeme, jeoloji, maden mühendisliği gibi alanlarda, üretilen metal alaşım, kömür, bakır veya herhangi bir madenin iç yapısının incelenmesi veya görüntülenmesi istendiği zaman kalıplamaya yaradığını ve bu tür alanlarda çok sık kullanıldığını söyledi.
Malzemenin kendilerine vadedilen özelliklerinin olup olmadığını incelemek için bu makineden faydalandıklarını belirten Çalış, bundan sonraki incelemelerde malzemenin içerisindeki bileşenleri gözlemleyebildiklerini anlattı.
Çalış, Türkiye’de laboratuvar cihazlarında yerli ürün kullanımını artırmak ve dışa bağımlılığı önlemek amacıyla sıcak bakalite alma makinesi yaptıklarını ifade ederek, şunları kaydetti:
“Edindiğim bilgilerden yola çıkarak hesaplamalar doğrultusunda makinenin çizim ve tasarımını gerçekleştirdim. Yaklaşık 3 ay içerisinde makine imalatını gerçekleştirdik. Bu cihazın Türkiye’de üretimi yeni yeni gerçekleştiriliyor. Yerli üretim fiyatı 8-10 bin lira arasında değişiyor, ithal edilenler ise 46 bin lira civarında. Biz yaklaşık 3 bin liraya mal etmiş olduk.”
Üniversitemiz için Anlamlı Bir Kazanım Olmuştur
Makine Mühendisliği Bölümü Dr. Öğr. Üyesi Hekimoğlu ise üniversite olarak bilimsel teorik eğitimlerin yanında teknolojik gelişmeleri takip ederek öğrencilere aktardıklarını söyledi.
Lisans eğitiminde öğrencilere teknoloji aktarımını önemli bir adım olarak gördüklerini vurgulayan Hekimoğlu, şöyle devam etti:
“Teknolojideki gelişmeleri ülkemizin kalkınma politikaları ile birlikte değerlendirerek ihtiyaç duyulan alanlarda tasarım ve üretim odaklı mühendisler yetiştirmeye çalışıyoruz. Teorik derslerimizi yoğun tasarım ve uygulama dersleri ile destekliyoruz. Bu derslerimizde özellikle öğrencilerimizi ülkemizin ithalat oranı yüksek olan orta ve ileri teknoloji düzeyindeki makine ve ekipmanların tasarımına ve üretimine yönlendirmekteyiz.”
Hekimoğlu, bu üretimleri üniversitenin sağladığı maddi imkanlarla gerçekleştirdiklerini belirterek, “Öğrencilerimizin kendi tasarlayıp ürettiği makineleri çalışır durumda görmelerinin öz güvenlerini önemli oranda arttırdığını gördük. Bu öz güven sayesinde öğrencilerimiz piyasaya daha rahat çıkabilmektedir. Diğer taraftan kendi işlerini kurabilecek cesareti göstermektedirler.” diye konuştu.
Merve Çalış’ın yaptığı çalışmayla sıcak bakalite alma makinesi ürettiklerini ifade eden Hekimoğlu, “Bu cihazın piyasada son yıllarda yerli üretimi yapılmakta ancak genel olarak ithal bir cihaz. Öğrencimiz piyasada bulunan cihazı sıcaklık ve basınç aralığı konusunda biraz daha geliştirerek çok uygun bir maliyetle yaptı. Bu hem öğrencimiz için iyi bir deneyim, hem de üniversitemiz için anlamlı bir kazanım olmuştur.” dedi.
Hekimoğlu, ürün için Türk Patent Enstitüsüne müracaat edeceklerini kaydederek, “Öğrencinin cihazda yapmış olduğu geliştirmeleri dikkate alarak faydalı model olarak Türk Patent Enstitüsüne başvuru yapma aşamasındayız.” ifadesini kullandı.
Kaynak : hurriyet.com.tr