Giysilere Gömülen Güneş Hücreleri Cep Telefonlarını Şarj Edebilir

Giysilere Gömülen Güneş Hücreleri Cep Telefonlarını Şarj Edebilir

Nottingham Trent Üniversitesi tarafından geliştirilen ve ipliklere gömülebilecek minyatür güneş hücreleri sayesinde, hücreleri içeren iplikler örme veya dokuma kumaşların yapımında kullanılarak minik güneş hücreleri içeren giysiler yapılmasına imkan sağlayacak. Bu sayede bu giysileri giyen kişiler hareket halindeyken elektrik üretilecek ve cep telefonları veya akıllı saatler şarj edilebilecek.

Bu teknoloji bir cep telefonu ve Fitbit şarj edilerek test edildi ve onaylandı. Hücreler bir reçine ile kapsüllendiği için, bu şekilde üretilen giysiler normal giysiler gibi yıkanıp kullanılabiliyor.

Sadece 3×1,5 mm ölçülerinde olan bu minik hücreler kullanıcı tarafından çıplak gözle görülemiyor ve hissedilemiyor. Bu şekilde üretilen giysiler, elektrik üretme kabiliyetlerine rağmen tamamen sıradan giyim ürünleri gibi gözüküyor.

School of Art & Design’dan Proje lideri Prof. Dr. Tilak Dias bu minyatür güneş hücrelerini ipliklere gömerek sürdürülebilir bir güç üretim yöntemi ortaya koyduklarını belirtiyor. “Giysiler tamamen diğer giysiler gibi görünüyor ve hissettiriyor ancak elyafların arasında elektrik üreten minik bir şebeke var”.

“Bu gelişme duvardaki prizlere olan bağımlılığımızı azaltabilir ve şebekeden doğan karbon salınımını düşürebilir. Akıllı elektronik tekstillerin elektrik ihtiyacı bir süreden beri bu alandaki çalışmaların zayıf yönü ve bu teknoloji sayesinde insanlar hareket halindeyken akıllı tekstillerini kullanılabilecek”.

200’e yakın minyatür hücre 2.5-10 volt ve 80 miliwatt güç yaratabiliyor. İleri Tekstiller Araştırma Grubu teknolojinin konsept doğrulamasını 200 hücre içeren 5×5 cm boyutlarında bir parça ile yapabildi.

Bu parça bir cep telefonu ve Fitbit şarj edebilecek kadar enerji üretmeyi başardı. Araştırmacılara göre 2000 hücre ile bir akıllı telefon şarj edilebilecek. Bu prototipi doktora tezinin bir parçası olarak geliştiren araştırmacı Achala Satharasinghe “Bu teknoloji, güneş enerjisi, giysiler ve giyilebilir teknolojilere bakış açımızı değiştirecek” diyor.

Minyatür güneş hücrelerinin ulaşılabilir olmasıyla pek çok farklı yöntemle enerji üretebileceğiz. Bu hücrelerin giysilerde, moda aksesuarlarında, tekstil ürünlerinde kullanımı ise bu yöntemlerden sadece bazıları. Bu şekilde kullanıcı için son derece kolay bir işlemle taşınabilir cihazların çevre dostu bir şekilde şarj edilebilmesi mümkün olacak.

Kaynak : innovationintextiles.com

780 Kez Okundu

Melike Oya Oral

İzmir’de 1988 yılında doğdu. İzmir Atatürk Lisesi ve Orta Doğu Teknik Üniversitesi Kimya Bölümü’nü bitirdi. Dokuz Eylül Üniversitesi Endüstri Mühendisliği ve İzmir Ekonomi Üniversitesi Executive MBA programlarında yüksek lisanslarını tamamladı. Temel ilgi alanı malzeme bilimleri. 2012’den beri özel sektörde beyaz eşya, yapı malzemeleri ve tekstil sektörlerinde ArGe ve yeni ürün geliştirme bölümlerinde görev almakta. Hali hazırda Sun Tekstil ArGe Merkezi’nde çalışıyor.

You may also like...

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Kopyalamak Yasaktır!