“Görünmez” ve Tekrar Kullanılabilir Etiketler Işık Kullanılarak Yazılıyor ve Okunuyor

Görünmez ve Tekrar Kullanılabilir Etiketler Işık Kullanılarak Yazılıyor ve Okunuyor

Fotoğraf : Etiketler polimetilmetaakrilat (PMMA) olarak bilinen bir plastikten üretiliyor.

Paketler üzerinde yer alan etiketler, barkod, seri numarası, alıcı adresleri gibi yanlış kişilerin eline geçmesini istemeyeceğimiz türden pek çok bilgi barındırabiliyor. Yeni geliştirilen yeniden yazılabilir, normalde boş ve saydam gözüken ancak belirli bir ışık altında üzerindekilerin okunmasına imkan veren etiketler bu konuya eğiliyor.

Almanya Dresden University of Technology’den bir araştırma ekibi tarafından geliştirilen bu etiketler organik ışıldayan moleküller içeren plastik folyodan yapılıyor. 50 mikrometreden daha ince olan bu folyolar insan saçından daha ince.

Normal koşullarda plastik moleküllerden enerji çektiği için, moleküller inaktif ve karanlık halde bulunuyorlar. Folyo kızılötesi ışığa maruz bırakıldığında ise, moleküllerin bulunduğu bölgelerdeki oksijeni uzaklaştıran bir kimyasal reaksiyon gerçekleşiyor ve moleküller aktifleşerek ışık yaymaya başlıyor.

Kızılötesi ışığı ayarlanmış bir kaynaktan uygulayınca bu etiketlerin üzerine lazer yazıcıların çözünürlüğünde bir yazım yapmak mümkün oluyor.

Her ne kadar bu ışık ile yazılmış yazı yazıldıktan sonra görünür olsa da, bir süre sonra ışık yayan moleküllerin enerjisinin düşmesi ile solarak kayboluyor. Daha sonra kızılötesi ışığa maruz bırakıldığında kısa bir süreliğine tekrar aktifleşiyor ve bilginin okunur olmasını sağlıyor. Bu işlem için belirli bir dalga boyunda kızılötesi ışın gerekiyor yani herhangi bir kızılötesi lamba ile okuma yapılamıyor.

Etiket üzerinde bilgiye artık htiyaç duyulmadığında, etiket 1 dakika kadar kızılötesi ışığa maruz bırakılarak temizlenebiliyor. Bu esnada plastiğin sıcaklığı ve buna bağlı olarak oksijen geçirgenliği artıyor. Dolayısı ile oksijen yeniden ışık yayan moleküllerin bulunduğu alanlara girebiliyor. BU şekilde etiket 40 defaya kadar yeni bir bilgi yazmak için kullanılabiliyor.

BU etiketleri istenilen boyutta ve metrekare maliyeti 2€’dan daha düşük olacak şekilde üretmek mümkün.

Araştırmanın lideri Prof Dr Sebastian Reineke, “Görünmez ve yeniden yazılabilir etiketler pek çok alanda kulanılabilir” diyor. “Bu şekildeki etiketleri geleneksel barkodlardan daha ince üretebiliyoruz. Bu teknoloji günlük hayatımızda sürekli kullanılan bilgi alış verişi yöntemlerine çok yönlü bir alternatif oluşturabilir”.

Bu araştırma Science Advances’de yayınlanmıştır.

Kaynak : newatlas.com

690 Kez Okundu

Melike Oya Oral

İzmir’de 1988 yılında doğdu. İzmir Atatürk Lisesi ve Orta Doğu Teknik Üniversitesi Kimya Bölümü’nü bitirdi. Dokuz Eylül Üniversitesi Endüstri Mühendisliği ve İzmir Ekonomi Üniversitesi Executive MBA programlarında yüksek lisanslarını tamamladı. Temel ilgi alanı malzeme bilimleri. 2012’den beri özel sektörde beyaz eşya, yapı malzemeleri ve tekstil sektörlerinde ArGe ve yeni ürün geliştirme bölümlerinde görev almakta. Hali hazırda Sun Tekstil ArGe Merkezi’nde çalışıyor.

You may also like...

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Kopyalamak Yasaktır!