Yapay Yaprakları Laboratuvardan Hayata Taşımak
Yapay yapraklar fotosentezi taklit eder , bitkilerin güneşten gelen enerjiyi kullanarak karbonhidrat üretmek için havadan su ve karbondioksit kullanırlar. Ancak , en gelişmiş yapay yapraklar bile, yalnızca laboratuvarda çalışır, çünkü tanklardan saf, basınçlı karbondioksit kullanırlar.
Ancak , Chicago’daki Illinois Üniversitesi’nden araştırmacılar yapay yaprakları laboratuardan çevreye getirebilecek bir tasarım çözümü önerdiler. Havadan gelen güçlü bir sera gazı olan karbondioksit kullanacak olan geliştirilmiş yaprak, karbondioksiti yakıta dönüştüren doğal yapraklardan en az 10 kat daha etkili olacaktır ve Bulguları ACS Sustainable Chemistry & Engineering dergisinde bildirilmiştir.
UIC Mühendislik Koleji’nde kimya mühendisliği profesörü , bu konu hakkında ; Şimdiye kadar, laboratuarda test edilen yapay yaprakların tüm tasarımları basınçlı tanklardan karbondioksit kullanıyor. Gerçek dünyada başarılı bir şekilde uygulanabilmesi için, bu cihazların, kömür yakan enerji santrallerinin sağladığı gaz olan hava ve baca gazı gibi çok daha seyreltik kaynaklardan karbondioksit çekebilmesi gerekiyor , dedi.
Basınçlı karbondioksit kaynağının bu yapraklardan çıkarılması, yapay fotosentetik reaksiyonlarını sürdürebilmeleri için havadaki karbondioksit toplayacak ve yoğunlaştıracak bir yolu olması gerektiği anlamına gelir.
Singh ve meslektaşı, laboratuvarında yüksek lisans öğrencisi olan Aditya Prajapati, yarı-geçirgen bir kuaterner amonyum reçinesi membranından yapılmış ve suyla doldurulmuş şeffaf bir kapsülün içine geleneksel bir yapay yaprağı kaplayarak bu sorunu çözmeyi önerdi. Membran, güneş ışığında ısındığında suyun içinden buharlaşmasını sağlar. Su zardan geçerken, seçici olarak havadan karbondioksit çeker. Kapsül içindeki yapay fotosentetik birim, karbondioksiti sifonlanabilen ve çeşitli sentetik yakıtların oluşturulması için bir temel olarak kullanılabilen, karbon monoksite dönüştüren
Kaynak : phys.org