Cildin Yara İzini Azaltmanın Yeni Bir Yolu

Cildin Yara İzini Azaltmanın Yeni Bir Yolu

Cildin yara izini azaltmanın yeni bir yolu, midye tarafından salgılanan tutkal benzeri bir maddeye dayanıyor.

Güney Kore’deki Pohang Bilim ve Teknoloji Üniversitesi’ndeki bir araştırmacı ekibi, yaralanma nedeniyle ciltteki  yara izlerini  azaltmak  amacıyla tasarlanmış yeni bir cilt uygulaması geliştirdi. Biomaterials dergisinde yayınlanan makalesinde grup, oluşturduğu yapışkan benzeri maddeyi ve sıçanlar üzerinde ne kadar iyi çalıştığını anlatıyor. Kazalar ya da cerrahi işlemler sonrasında meydana gelen skar, hem çirkin hem de rahatsız edici olabilir ve bu nedenle bilim insanları bunun olmasını önlemenin yollarını arıyorlar. Önceki araştırmalar, skar oluşumunun, cildin kesilme veya gözyaşlarından kaynaklanan geniş alanlarda kolajen örgü üretememesinden kaynaklanmaktadır; bunun yerine, normal deri ile oldukça farklı skar materyali oluşturan demetler oluşturulmuştur. Yara izini azaltmak için etkili olduğu gösterilen bir madde, cildin doğal olarak ürettiği bir protein olan dekorendir. Ancak şimdiye kadar laboratuarda sentezlenmesi zordu ve bu nedenle yaygın olarak kullanılmıyor. Bu yeni denemede, araştırmacılar, dekorinin daha basit bir versiyonunu hazırlamanın bir yolunu buldular ve yaralı cildindeki boşlukları doldurabilecek tutkal benzeri bir materyal yapmak için diğer bileşenlerle birleştirdiler.

Tutkal benzeri malzeme, dekorin basitleştirilmiş versiyonunu kollajene bağlanan bir molekülle karıştırarak ve daha sonra midye tarafından salgılanan bir maddeyle karıştırarak yapışkan hale getirerek yapıldı. Sonuç, doğrudan bir yaraya uygulanabilecek tutkal benzeri bir materyaldi.

Araştırmacılar, yapışkanlarını, birkaç test sıçanının derisini keserek ve daha sonra etkilenen bölgeye uygulayarak test ettiler; sonra, bunlar açık plastik bir filmle kaplandı. Karşılaştırma için, aynı şeyi başka bir sıçan grubuyla yaptılar ve  yaralarını aynı plastikle yapışkan olmadan örttüler. Daha sonra yaraların resimlerini çekerek iki grup arasındaki sonuçları karşılaştırdılar. Tutkal uygulanan sıçanların yaralarının% 99’u 11. güne kadar kapatıldı, ancak tedavi edilmeyen sıçanların yaralarının sadece% 78’i kapatıldı. 28. güne kadar, her iki sıçanın grubundaki yaralar iyileşti, ancak tedavi edilen sıçanlar, tedavi edilmeyen sıçanlara göre daha az yara izi gösterdi.

Araştırmacılar, sıçan derisinin insan derisinden farklı olduğunu, bu nedenle insanların ne kadar iyi çalışabileceğini henüz net bulmadığını belirtti. Yapışkanlığını domuzlara test etmeyi planladıklarını ve insanların cildine daha çok sahip olduklarını söyledi.

Kaynak : phys.org

892 Kez Okundu

İnovatif Kimya Dergisi

İnovatif Kimya Dergisi aylık olarak çıkan bir e-dergidir. Kimya ve Kimya Sektörü ile ilgili yazılar yazılmaktadır.

You may also like...

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Kopyalamak Yasaktır!