Tahılların Protein İçeriği de Azalıyor

Tahılların Protein İçeriği de Azalıyor

Atmosferde artan karbondioksit miktarı tahıldaki besin değerlerini de değiştiriyor.

Atmosferde artan karbondioksit değerleri sadece dünyamızı daha fazla ısıtmakla kalmayıp, tahıldaki besin değerlerini de değiştiriyor. Son bir araştırmaya göre örneğin pirinç, protein içeriğinin yüzde yedisini kaybedebilecek. Bu da ciddi bir beslenme sorununu da beraberinde getirecek. Harvard Üniversitesi’nden Samuel Myers, 2050 yılına dek 159 milyon kişinin daha protein eksikliği çekeceğini tahmin ediyor.

Günümüzde insanların yüzde 82’si protein ihtiyaçlarını bitkilerle gideriyorlar. Amerikan Küresel Değişim Araştırma Programı’na (USGCRP, U.S. Global Change Research Program) göre artan karbondioksit artışı bitkilerdeki biyokimyasal dengeleri değişiyor, dolayısıyla besleyici madde içerikleri de değişiyor. Bilim insanları gerçi mekanizmanın tam olarak ne şekilde işlediğini bilemiyorlar ama yüksek karbondioksitin etkisinde kalan tarlalardan alınan sonuçlar aynı. Aynı miktardaki bitkiler protein içeriklerinin önemli kısmını kaybediyorlar. Hesaplara göre yüzyılın ortalarına dek pirinç protein içeriğinin yüzde 7.6’sını, buğday yüzde 8’ini, patates yüzde 6.4’ünü, hatta arpa ise yüzde 14’ten fazlasını kaybedecek. Protein eksikliği özellikle de proteinin daha çok bitkilerden alındığı yoksul ülkelerde kendini gösterecek.

Mesela Afrika’da Sahra Çölü’nün güneyindeki bölge ve pirincin standart menüye dahil olduğu Güney Asya ülkeleri en fazla etkilenecek olanlar. Sadece Hindistan’da fazladan 53 milyon kişi protein eksikliği tehdidiyle karşı karşıya. Fakat karbondioksit artışı diğer besleyici maddeler üzerinde de etkili oluyor. Uzmanların önerisi şu: Dünya genelindeki karbondioksit emisyonlarının ivedilikle düşürülmesi gerekiyor. Diğer bir seçenek de bitkileri besleyici maddelerle zenginleştirmek ya da karbondioksite bu kadar duyarlı olmayan bitkiler yetiştirmek.

Kaynak : cumhuriyet.com.tr

574 Kez Okundu

İnovatif Kimya Dergisi

İnovatif Kimya Dergisi aylık olarak çıkan bir e-dergidir. Kimya ve Kimya Sektörü ile ilgili yazılar yazılmaktadır.

You may also like...

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Kopyalamak Yasaktır!