Kalamar Derisi, Yeni Nesil Uzay Battaniyesinin Tasarlanmasına İlham Veriyor

Kalamar Derisi Yeni Nesil Uzay Battaniyesinin Tasarlanmasına İlham Veriyor

Fotoğraf: Kalifornia Üniversitesi’nde Kimya ve Biyomoleküler Mühendisliği bölümünde profesör olan Alon Gorodetsky ve aynı bölümde lisans öğrencisi olan Erica Leung, ısıyı istediğiniz gibi tutabilecek veya serbest bırakabilecek yeni bir malzeme icat etti.

Kalifornia Üniversitesi mühendisleri, tasarım ilhamını gizli deniz canlılarının derisinden aldıkları, kullanıcılara sıcaklıklarını kontrol etme imkanı sağlayan yeni nesil uyarlanabilir bir uzay battaniyesi geliştirdiler. Bu buluş, yakın zamanda Nature Communications dergisinde yayınlanan bir çalışmada ayrıntılı olarak açıklanmıştır.

Kalifornia Üniversitesi’nde Kimya ve Biyomoleküler Mühendisliği bölümünde profesör ve çalışmanın ortak yazarı olan Alon Gorodetsky, “Ultra hafif uzay battaniyeleri zaten yıllardır piyasada bulunuyor (Bir yarıştan sonra maraton koşucularının vücut ısısını kaybetmemek için bu battaniyeleri kendilerine sardıklarını görüyorsunuz.) ancak bu ürünlerinin en önemli dezavantajı malzemelerinin statik olmasıdır. Biz değiştirilebilir özelliklere sahip yeni bir sürüm yaptık, böylece ne kadar ısının tutulacağını veya serbest bırakılacağını düzenleyebilirsiniz” dedi.

Kalifornia Üniversitesi araştırmacıları, su ortamında yaşamsal faaliyetlerini sürdürmek için ciltlerini adaptif ve dinamik bir biçimde kullanan kalamar, ahtapot ve mürekkep balığı türlerinden tasarım ipuçlarını aldılar. Bir kafadanbacaklı türünün hızla renk değiştirerek kendisini kamufle etme yeteneği, kısmen kromatoforlar denilen cilt hücrelerine bağlıdır. Bu hücreler minik noktalardan düzleştirilmiş disklere anında geçiş yapabilir.

Kalifornia Üniversitesi’nde Kimya ve Biyomoleküler Mühendisliği bölümünde lisans öğrencisi ve çalışmanın başyazarı olan Erica Leung, “Çalışmalarımızda benzer bir kavram kullanıyoruz; burada birbirlerini sınırlayan bu minik metal “adalar” katmanına sahibiz. Gevşemiş durumda, bu adalar bir araya toplanır ve malzeme geleneksel bir Mylar uzay örtüsü gibi ısıyı yansıtır ve hapseder. Malzeme gerildiğinde ise, adalar birbirinden ayrılarak kızılötesi radyasyonun içeri girmesine ve ısının kaçmasına izin verir” diyor.

Gorodetsky, bu yeni materyal için aklında daha fazla uygulama olduğunu söyledi. Bunlardan bazıları: farklı çevre koşullarına uyum sağlayan bir yalıtım katmanı sağlamak için binalardaki yansıtıcı uçlar olarak kullanmak, kullanıcıları dışarıda rahat ettirmek için son derece iyi olabilecek çadırları üretmek ve değerli elektronik bileşenlerin sıcaklığını etkin bir şekilde yönetmek.

Atletik giyim üreticisi Under Armour Inc.’deki meslektaşları ile araştırma projesi üzerinde işbirliği yapan Gorodetsky’ye göre; bu yeni ve biyo-ilham verici malzeme, özellikle kıyafet sektörü için uygun bir uygulama olacaktır.

Gorodetsky, “Bir ofiste insanların rahat olduğu sıcaklık herkes için biraz farklıdır. Bir kişi 70 derece iyi olabiliyorsa, bir sonraki masadaki kişi 75 derece tercih edebilir. Buluşumuz iç mekândaki her bireyin rahatına uyacak şekilde ayarlanan kıyafetleri üretmemize olanak sağlayabilir. Bu durum, ısıtma ve iklimlendirmede kullanılan enerjide % 30 ila 40 arasında potansiyel tasarruf sağlayabilir” diyor.

Ayrıca kendilerini uzay battaniyelerine saran maraton koşucuları, istenen termal konfor seviyesini elde etmek, yarış sırasındaki performansını iyileştirmek ve sonrasında iyileşmeyi sağlamak için bu giysiyle birleşik olan kullanıcı ara yüzüne bir sayı değeri yazabilirler.

Leung’ ın bahsettiği diğer faydalar; malzemenin hafif, kolay ve düşük üretim maliyetli ve dayanıklı olmasıdır. Ayrıca Leung malzemenin binlerce kez gerilebileceğini ve orijinal durumuna geri döndürülebileceğini belirtti.

Kaynak: phys.org

703 Kez Okundu

İnovatif Kimya Dergisi

İnovatif Kimya Dergisi aylık olarak çıkan bir e-dergidir. Kimya ve Kimya Sektörü ile ilgili yazılar yazılmaktadır.

You may also like...

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Kopyalamak Yasaktır!