3D-Baskı Teknolojisindeki Çığır Açan Gelişme Tahta Ürünlerin Basılmasına Giden Yolu Açıyor

3D Baskı Teknolojisindeki Çığır Açan Gelişme Tahta Ürünlerin Basılmasına Giden Yolu Açıyor

Fotoğraf : Bu proses, doğal ahşabın genetik kodunu sayısallaştırma, ve bu kodu kullanarak ardından 3 boyutlu yazıcıya bir talimat oluşturma adımlarından oluşuyor. (Kaynak: Yen Strandqvist/Chalmers University of Technology)

İsveç Chalmers Üniversitesi’nden bilim insanları, birkaç yıl önce ahşap elyafından yapılmış 3 boyutlu baskı ortamı yarattıklarını duyurdular. Şimdi ise, bu ortamı kullanarak doğal ahşabın yapısı ve nitelikleriyle birlikte katı materyal üreten yeni bir baskı yöntemi geliştirdiler.

İlk çalışmadaki nanoselüloz jel şeklini alan orijinal malzeme, odun hamurundan elde edilen küçük selüloz lifleri içermekteydi. Bu malzeme kullanılarak çeşitli nesnelerin tasarlanan şekilde basılabilmesi mümkün olsa da, elde edilen malzemelerde gerçek ahşabın sağladığı gözeneklilik, tokluk ve burulma dayanımı elde edilemiyordu.

Bu son çalışmasa ise, araştırmacılar yeni bir hammadde kullandılar: hemiselüloz. Bitki hücrelerinin doğal yapı taşlarından birisi olan hemiselüloz, selüloz liflerini bir arada tutan bir yapıştırıcı gibi davranarak elde edilen jelin dayanımını arttırıyor.

Bunun yanı sıra, doğal tahtanın genetik kodu dijitalleştirilerek bu jel ile üretim yapabilecek yeni bir 3 boyutlu yazıcı geliştirilmesinde kullanılıyor. Elde edilen sonuçlara göre, nanoliflerin yerleşiminin baskı aşamasındaki yerleşiminin tamamen kontrol edilebildiği ve gerçek tahtanın “ultra yapısına” bire bir uygun tahta lifleri ile basit ürünle elde edilebildiği raporlandı.

Bu teknolojinin, önceden oluşturulmuş ve kesimi, planlaması, tornalanması mümkün olan parçalar kullanılarak, ambalajdan mobilyaya kadar her şeyi oluşturmak için kullanılabileceği umulmaktadır. Ayrıca, ormancılık endüstrisi atıklarından elde edilen veya doğrudan odundan bile gelmeyen bitki kökenli selülozu da kullanabileceğinden, kesilmesi gereken ağaç sayısını azaltacaktır.

Dahası, bu 3 boyutlu baskı ile yapılmış tahta çoğu durumda petrol esaslı ürünlerin yerini alabilecek.

Projenin yürütücü bilim insanı Paul Gatenholm, bu gelişmenin üretim teknolojisinde çığır açacağını söylüyor. “Bu bizim doğanın limitlerinin dışında hareket ederek yeni, sürdürülebilir ve yeşil ürünler yaratmamıza imkan sağlayacak. Orman ürünleri artık 3 boyutlu baskı ile çok daha kısa zamanda üretilebilir hale gelecek.”

Bu araştırma yakın zamanda Applied Materials Today’de yayınlandı.

Kaynak: newatlas.com

632 Kez Okundu

Melike Oya Oral

İzmir’de 1988 yılında doğdu. İzmir Atatürk Lisesi ve Orta Doğu Teknik Üniversitesi Kimya Bölümü’nü bitirdi. Dokuz Eylül Üniversitesi Endüstri Mühendisliği ve İzmir Ekonomi Üniversitesi Executive MBA programlarında yüksek lisanslarını tamamladı. Temel ilgi alanı malzeme bilimleri. 2012’den beri özel sektörde beyaz eşya, yapı malzemeleri ve tekstil sektörlerinde ArGe ve yeni ürün geliştirme bölümlerinde görev almakta. Hali hazırda Sun Tekstil ArGe Merkezi’nde çalışıyor.

You may also like...

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Kopyalamak Yasaktır!