İlk yerli fıtık yaması üretiliyor

ilk yerli fitik yamasi uretiliyor

TÜBİTAK Marmara Araştırma Merkezi (MAM) Malzeme Enstitüsü, Haydarpaşa Numune Eğitim ve Araştırma Hastanesi ile Altaylar Medikal iş birliğiyle alanında ilk yeni nesil kompozit meshler (fıtık yaması) geliştirildi.

TÜBİTAK’tan yapılan açıklamaya göre, yeni nesil kompozit meshler ile ameliyat sonrası operasyonlara gerek kalmadan birçok risk azaltılarak hastaların yaşam kaliteleri yükseltilecek.

Fıtık yamaları yurtdışına ihraç edilebilecek

Geliştirilen fıtık yamaları sayesinde bu ürünlerin ithalatının önlenmesi ve ilk 2 yıl içinde 40 ülkeye ihraç edilmesi planlanıyor. Üretilen yerli meshlerin, Türkiye’nin yüzde 85 dışa bağımlı olduğu tıbbi cihaz sektöründe, özellikle fıtık ameliyatlarında kullanılan ve ithal edilen katma değeri yüksek meshlere alternatif olması öngörülüyor.

Proje yürütücüsü TÜBİTAK MAM Kimyasal Teknoloji Enstitüsü Müdür Yardımcısı Dr. Serdar Sezer, proje kapsamında kullanılan ham maddelerden özellikle biyobozunur polimer pre-pilot üretiminin Türkiye’de ilk defa kurulduğunu belirtti.

Yamalar kanamayı durdurucu özellikte

Yamalara kanama durdurucu özellik kazandıran hemostatik ürün gruplarının da üretildiğini kaydeden Sezer, geliştirilen tüm süreçlerin yenilikçi ve maliyet düşürücü malzeme ile teknikler içermesinden dolayı patent başvurularının yapıldığını aktardı.

Dr. Sezer, Türkiye’de ilk kez üretilmeye başlanan kompozit meshlerin çok kısa sürede milli bir marka olacağını kaydetti.

Kaynak : cnnturk.com

843 Kez Okundu

İnovatif Kimya Dergisi

İnovatif Kimya Dergisi aylık olarak çıkan bir e-dergidir. Kimya ve Kimya Sektörü ile ilgili yazılar yazılmaktadır.

You may also like...

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Kopyalamak Yasaktır!