Manyetik Alanlar Kullanarak Dönüşebilen Materyal Geliştirildi

Manyetik Alanlar Kullanarak Dönüşebilen Materyal Geliştirildi

Manyetik alanlar kullanarak dönüşebilen manyetik şekil hafızalı polimer yeni uygulama alanları sunuyor.

Georgia Teknoloji Enstitüsü ve Ohio Devlet Üniversitesi araştırmacıları yeni bir yumuşak polimer madde geliştirdi. Bu materyal manyetik şekil hafızalı polimer olarak adlandırılıyor. Manyetik alanlar kullanarak dönüşebilen materyal yeni uygulama alanları sunabilecek nitelikte. Buna örnek olarak çalışma anında frekans değiştirebilecek antenlerden, hassas veya ağır nesnelerin taşınması için tutma kollarına kadar geniş bir uygulama alanı veriliyor.

Yeni materyal her biri kendine has karakteristikleri olan üç malzemenin karıştırılması ile ortaya çıkmış. Bu karışımda biri endüktif ısı için diğeri de güçlü manyetik çekime sahip iki tip manyetik parçacık bulunuyor. Üçüncü olaraksa çeşitli şekillere kilitlenilmesine yardımcı olan şekil hafızalı bir polimer kullanılıyor.

Sonuçta ortaya çıkan materyal, bileşenlerin tüm güçlerini tek bir sistemde birleştirmesiyle öne çıkıyor. Sistem kilitlenebilir ve geri dönüşümlü olan hızlı ve yeniden programlanabilir şekil değişiklikleri yapabilecek nitelikte.

Araştırmacılar materyali, neodim demir bor ve demir oksit parçacıklarını bir şekil hafızalı polimer karışımına dağıtarak işe başlamış. Parçacıklar tamamen dahil edildiğinde materyalin bir dizi uygulamada nasıl performans gösterdiğinin değerlendirilmesi için tasarlanan karışım farklı nesnelere kaplanmış. Araştırmacılar tarafından polimer karışımının t şeklindeki bir kalıbından bir kıskaç tırnağı oluşturulmuş. Yüksek frekanslı, salınan bir manyetik alanın uygulanması, demir oksit parçacıklarının tutucunun tamamını ısıtmasını sağlamış. Ayrıca, bu sıcaklık artışı polimerin yumuşamasına ve esnekleşmesine neden olmuş. İkinci bir alan ise daha sonra kıskaç pençelerinin açılıp kapanmasına neden olmuş.

Şekil değiştirme işleminin başlangıçtan sona sadece birkaç saniye sürdüğü belirtiliyor. Materyalin kilitli durumdaki kuvvetinin, kıskacın kendinin 1000 katı ağırlığındaki nesneleri kaldırmak için yeterli olduğu da bilgiler arasında. Farklı uygulamaların da test edildiği ve daha fazla testin yapılacağı paylaşılıyor.

Kaynak : technopat.net

767 Kez Okundu

İnovatif Kimya Dergisi

İnovatif Kimya Dergisi aylık olarak çıkan bir e-dergidir. Kimya ve Kimya Sektörü ile ilgili yazılar yazılmaktadır.

You may also like...

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Kopyalamak Yasaktır!