Kullanılmayan Lastiklerden Yakıt
Kullanılmış lastikler, çevrede depolandıklarında verebilecekleri hasarlardan dolayı ciddi bir çevresel risk oluşturmaktadır. Gelişmiş ülkelerde yıllar geçtikçe daha fazla sayıda ortaya çıkmaktalar. Bu yüzden onları yeniden canlandırmak oldukça ilgi çeken bir konudur ve yönetimi, giderek daha sıkı düzenlemeler tarafından teşvik edilmektedir.
“Piroliz, katma değeri yüksek alternatif yakıtlar ve petrokimya ürünleri elde etmek için lastik malzemelerinin yeniden kalibre edilmesi söz konusu olduğunda son derece ilginç bir alternatiftir. Bu bağlamda piroliz, oksijen yokluğunda ısı uygulayarak lastiğin kauçuğunun bozulmasını içerir. UPV / EHU’nun PROCAT-VARES (Katalitik İşlemler-Atık Değerleme) grubunda öğretim üyesi olan Miriam Arabiourrutia-Gallastegui, “ürünler ve bunların verimi, pirolizin gerçekleştirildiği koşullara bağlıdır” dedi.
Yenilenebilir ve Sürdürülebilir Enerji İncelemeleri dergisinde yakın zamanda yayınlanan bir makalede, araştırma grubu katalitik piroliz kullanarak kullanılmış lastiklerin değerlenmesindeki en önemli avantajları analiz etti. Arabiourrutia, “Lastik atıklarının piroliz ile değerlenmesinde ana ilgi, elde edilen ürünlerin potansiyeline dayanmaktadır: gaz, sıvı ve kömür olarak bilinen katı. Her birinin verimi ve bileşimi piroliz koşullarına bağlıdır” dedi.
UPV / EHU araştırmacısı, “Sıvı, katalitik pirolizde elde edilen ana üründür. Bu sıvı temel olarak en çok ilgi çeken şeydir, örneğin bir rafineriye dahil edilecekse yakıt olarak kullanılabilir. Bileşimi karmaşıktır ve farklı tipteki bileşikler (aromatikler, parafinler, olefinler ve naftenler) ile birlikte doğrudan yakıt olarak kullanımını sınırlayan kükürt bileşiklerini içerir. Bu nedenle, katalitik pirolize olan ilgi, bu parçanın özelliklerinde veya veriminde iyileşme ile bağlantılı olma eğilimindedir. Aromatik bileşikler (benzen, toluen, vb.) gibi kimyasal ürünlerin üretiminde ticari uygulamalara sahip olduklarından dolayı katalitik piroliz büyük ilgi görmüştür” şeklinde açıkladı.
“Piroliz gazları enerji üretmek için yakıt olarak da kullanılabilir. Son olarak kömür, bozunmayan ve esas olarak lastikte bulunan karbon siyahını içeren, geride kalan katıdır; karbon siyahı, lastiğe anti-aşındırıcı özellikleri sağlayan bileşiktir. Aktif karbon olarak kullanılmak üzere kömürün olası aktivasyonu araştırılıyor; lastik üretiminde karbon siyahı olarak yeniden kullanılabilir,” diye ekledi Arabiourrutia.
Miriam Arabiourrutia-Gallastegui, “Kullandığımız ve konik ağızlı yatak reaktörünün kullanımına dayanan süreçte katalitik piroliz, belirli ve çok özel koşullara sahiptir: üretilen gazların reaktörde kalma süresi kısadır ve bu işlem ile, elde edilen sıvı ürünün rafinerilerde yakıt elde etmek için kullanılmasını sağladığını da gördük” diye vurguladı.
Araştırmacının belirttiği gibi, “tüm bu çalışmalar sayesinde piroliz sürecini, daha uygun bir bileşime sahip ürünlerin, ilgi çekici bileşikleri elde etmek için yakıt veya hammadde olarak potansiyel uygulamalarını göz önünde bulundurarak dağıtımını sağlamak için kademeli olarak ayarlıyor ve geliştiriyoruz.”
Ek Bilgi: PROCAT-VARES grubu, enerji ve çevre ile ilgili süreçlerde ilerleme ve yenilik ile ilgilenmektedir. Amaç, kimyasal reaksiyon mühendisliğinde uluslararası düzeyde bir kriter olan, son derece güncel ve sürdürülebilir kalkınmaya odaklanan araştırma hatları geliştirmektir. Bu faaliyet, araştırmacıları ve teknoloji uzmanlarını eğitmeyi, bilgiyi yayınlar şeklinde uluslararası bilimsel ve teknolojik topluluğa aktarmak ve akademik, teknolojik, sosyal ve endüstriyel konuları birleştirerek endüstriyel sektör ile işbirliği yapmayı içerir.
Kaynak: eurekalert.org