Nano Elmas Bataryalar, Karbon Salınımı Sorununun Önüne Geçebilir

Nano Elmas Bataryalar Karbon Salınımı Sorununun Önüne Geçebilir

California merkezli NDB şirketi, hem kısa ömürlü batarya hem de karbon salınımı sorununu çözebilecek yeni bir batarya geliştirdi. Nükleer atıktan geliştirilen bu bataryanın teknoloji dünyasını değiştirebileceği ifade ediliyor.

California merkezli NDB şirketi, küçük nükleer jeneratör gibi davranan nano-elmas bataryalarıyla enerji denklemini tersine çevireceklerini söyledi. Şirketin iddiasına göre tek bir şarja ihtiyaç duymadan 10 yıldan 28 bin yıla kadar uzanan batarya ömrü sunacaklar.

Newatlas’ta yer alan habere göre şirket, lityum iyondan daha yüksek güç yoğunluğu sunacaklar. Elektrikli araba kazalarında da oldukça güvenli olan bu bataryalar, şu an kullanılan lityum iyon bataryalardan daha ucuz olacak.

Nano-Elmas Bataryalar

https://youtu.be/ksMXbhftBbM

Her hücrenin tam merkezinde ufak bir parça geri dönüştürülmüş nükleer atık bulunuyor. NDB, nükleer yakıt çubuklarından radyasyon emmiş grafit nükleer reaktör parçaları kullanıyor. Bu yüksek nitelikli nükleer atık; tehlikeli, depolaması pahalı ve zor ve yarılanma zamanı bir hayli uzun.

NDB, karbon 14 radyoizotopu bakımından zengin bu grafiti alıyor, arıtıyor ve küçük karbon 14 elmasları oluşturmak için kullanıyor. Elmas yapı, bir yarı iletken ve soğutucu gibi hareket ediyor, yükü topluyor ve iletiyor. Bir batarya hücresi oluşturmak için bu nano-elmas materyalin birkaç katmanı, entegre edilmiş ufak devre kartıyla yığılıyor ve depolanıyor. Ayrıca yükü toplamak, depolamak ve anında dağıtmak için ufak bir süperkapasitör kullanılıyor.

Tüm bunların sonucunda ele geçen şey ise hiçbir zaman şarj edilmeye ihtiyaç duymayan, batarya şeklinde bir güç jeneratörü oluyor. NDB, bazı durumlarda şu anki lityum iyon bataryalara göre daha ucuz olduğunu dahi iddia ediyor. Hatta şirket tarafından yapılan açıklamaya göre nükleer atık tedarikçileri, bu atıkları ellerinden çıkarmak için NDB’ye ödeme yapacak.

NDB’nin Newatlas’a yaptığı açıklamaya göre bir hücrenin radyasyon seviyesi, bir insan vücudu tarafından üretilen radyasyon seviyesinden daha düşük olacak. Yani bu da bataryanın birden çok alanda güvenli bir şekilde kullanılabileceği anlamına geliyor.

Bataryanın boyutu, elektrikli otomobil boyutuna ve daha ötesine ölçeklendirilebiliyor. Batarya, eski arabadan alınıp yeni arabaya takılabiliyor. Eğer ki hücrenin bir kısmı zayıflarsa aktif nano elmas parçası başka bir hücreye geri dönüştürülebiliyor. Ayrıca 28 bin yıla kadar uzayabilen kullanım ömürleri dolduğunda ise bir uyduda kullanılabiliyorlar.

Londra Üniversitesi’nden Prof. Dr. John Shawe-Taylor, NDB’nin, büyük bir sorun haline gelen karbon salınımını pahalı altyapı projeleri, enerji taşıma maliyetleri veya çevreye zararlı etkileri olmayan bir yöntemle çözme potansiyeline sahip olduklarını söyledi. NDB, ayrıca kendi ham karbon 14 materyallerini basit ve düşük maliyetli bir şekilde yapabileceklerini söyledi.

Şirket, bu işin yapılabileceğini kanıtlama aşamasını tamamladı ve ticari prototiplerini üretmek için COVID-19 salgını sebebiyle kapatılan laboratuvarların yeniden açılmasını bekliyorlar. Düşük güçlü ticari sürümünün iki yıldan kısa bir süre içerisinde, yüksek güçlü ticari sürümünün ise beş yıl içerisinde piyasaya sürülmesi bekleniyor.

Kaynak : webtekno.com

582 Kez Okundu

İnovatif Kimya Dergisi

İnovatif Kimya Dergisi aylık olarak çıkan bir e-dergidir. Kimya ve Kimya Sektörü ile ilgili yazılar yazılmaktadır.

You may also like...

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Kopyalamak Yasaktır!