Bilim İnsanları Venüs Üzerinde Dünya’daki Yaşamla Bağlantılı Bir Gaz Buldular

Bilim İnsanları Venüs Üzerinde Dünyadaki Yaşamla Bağlantılı Bir Gaz Buldular

Venüs atmosferinin içerdiği bir gaz, Dünya’daki yaşayan organizmalara atfedilebilir. 14 Eylül’de bilim insanları, NASA başkanının dünya dışı yaşam arayışında “şimdiye kadarki en önemli gelişme” olduğunu belirttikleri bir buluş açıkladılar.

Gezegen komşumuzdaki koşullar genellikle, gündüz sıcaklığı bir kurşunu eritecek kadar sıcak  ve atmosferin neredeyse tümüyle karbondioksitten oluştuğu bir cehennem gibi tanımlanmıştır.

Bununla birlikte, bir grup uzman kişiler tarafından, Dünya’da genellikle organik maddelerin parçalanmasıyla ortaya çıkan yanıcı bir gaz olan fosfin izlerinin meydana geldiği tespit edildi.

Bu uzmanlar Havai ve Şili’nin Atacama Çölü’nde, kullandıkları teleskopları ile Venüs’ün üst bölümünü yüzeyden yaklaşık 60 kilometre (45 mil) yukarıda gözlemlediler.

Akademik dergi olan Nature Astronomy’de yazan ekip, fosfinin varlığının Venüs’te yaşamın var olmasını kanıtlamadığını vurguladı. Fakat, kaynayan yüzeyinde dönen bulutlar oldukça asidik olduğundan ve sonucunda fosfini çok hızlı bir şekilde imha ettiğinden, araştırmalar bir şeyin onu yeniden oluşturduğunu gösterdi.

Araştırmacılar, yeni bir fosfin üretimini açıklamak için bir teklifte birkaç modelleme hesaplaması yürüttüler. Araştırmalarının sonucu ise, Venüs’te “aykırı ve açıklanamayan kimyaya” kanıt sağladığı yönünde.

Cardiff  Üniversitesi Fizik ve Astronomi Okulu’ndan baş yazar olan Jane Greaves, AFP (Agence France-Presse)’ye yalnız başına fosfinin Dünya’nın yan komşusundaki yaşamın kanıtı olmadığını söyledi. “Bir gezegen fosfor bakımından zengin olsa bile, yaşam için önemli başka şeyler eksik olabilir. Başka bir elementin veya koşulların çok sıcak, çok kuru olabileceğini söyleyebileceğimizi sanmıyorum.” İfadesinde bulundu. Graves söylediklerine, Dünya dışındaki kayalık bir gezegende, ilk defa fosfin bulunduğunu ekledi.

Bu çığır açan buluş, NASA’nın yöneticisi olan Jim Bridenstine tarafından paylaştığı  “Venüs’e öncelik verme zamanı.” tweeti ile takdir edildi. Ayrıca, “Venüs’te yaşam? Anaerobik biyolojinin bir yan ürünü olan fosfinin keşfi, Dünya dışındaki bir yerde bir yaşam oluşturma adına en önemli gelişmedir.” paylaşımında bulundu.

Geçmişteki dünya dışı yaşamını soruşturmaya yönelik mevcut çabaların büyük bir kısmı, bir zamanlar karbon bazlı olan organizmaları destelemek için gerekli tüm bileşenleri içerdiği bilinen Mars’a odaklanıyor.

ABD ve Çin, son dönemlerde Kırmızı Gezegen olarak da bilinen Mars’a izciler gönderirken, Birleşik Arap Emirlikleri (UAE) atmosferik bir araştırma gönderirdi.

Çalışmalara tepki gösteren, Swinburne Üniversitesi’nde bir gökbilimci ve Avustralya Kraliyet Enstitüsü’nde baş bilim insanı olan Alan Duffy, fosfinin yaşam formları tarafından üretildiğine inanmak cazipken, “fosfini üretmenin biyolojik olmayan diğer tüm olası yollarını ortadan kaldırmak zorundayız”. dedi.

Alan Duffy, bulunanı “şimdiye kadar gördüğüm, Dünya’nın ötesinde yaşamın olası varlığının en heyecan verici işaretlerinden birisi” olarak adlandırdı.

Venüs’ün birkaç uçuşunu gerçekleştiren, NASA’nın Bilim Misyon Direktörlüğünün yardımcı yöneticisi Thomas Zurbuchen, Pazartesi günkü araştırmayı “ilgi çekici” olarak nitelendirdi.

“Artan sayıda gezegensel cisimde olduğu gibi, Venüs, yaşam arayışının önemli bir parçası olmasa da heyecan verici bir keşif yeri olduğunu kanıtlıyor” diye tweet attı.

Gezegenin, NASA’nın Keşif Programı kapsamındaki sonraki dört aday görevinden ikisinin ve Avrupa’nın önerisi olan NASA’nın ortak olduğu EnVision misyonunun odak noktası olduğunu ekledi.

Dünya’nın zıt yönünde dönen ve bir günü 243 kat daha uzun olan Venüs, gökbilimciler arasında aşırı ilgi gören bir konu.

Bu gezegen, gezegenimiz olan Dünya’ya o kadar yakın ve benzer boyutta ki, bazı uzmanlar bunun iklim değişikliğinin kaçınılmaz tehlikelerine karşı bir uyarı olduğuna inanıyorlar.

Önceki çalışmalar ise, Venüs’ün son lav akıntılarının belirtileri de dahil olmak üzere aktif yanardağlara sahip olduğunu gösteren kışkırtıcı ipuçları ortaya çıkardı.

Kaynak : hurriyetdailynews.com

558 Kez Okundu

Aysel Ekin Eyüboğlu

10 Ocak 1997 Mersin doğumluyum. 2015 yılında kayıt olduğum Ege Üniversitesi Kimya Mühendisliği %100 ingilizce 4 yıllık lisans bölümünde son sınıf öğrencisiyim. Aynı zamanda teknoloji ve bilim üzerine ilgim olduğu için Anadolu Üniversitesi Web Tasarımı ve Kodlama 2 yıllık önlisans bölümünde okumaktayım. Dünyaya açılmak, alanımda daha farklı ilerlemeleri görmek, tecrübe edinmek ve eğitimini almak adına 2018-2019 yılımı Fransa’da Université Pays de L'adour ekolünde Erasmus programında geçirdim. Araştırmalarımda daima yeniliğe ve inovatif fikirlere öncelik vermeyi tercih ediyorum. Yeni başladığım tez konum olan Wrinkle (kırışık) boyaların yüzey modellemesi ile ilgili araştırmalarımı bir yandan sürdürürken İnovatif Kimya Dergisi ailesine ve haber çeviri ekibine katılma şansı yakaladım. Sizlerle var olan ve olacak bilgilerimi, bilime olan hevesimle birleştirerek teknolojideki son gelişmeleri ve araştırmalarımı paylaşmak istiyorum.

You may also like...

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Kopyalamak Yasaktır!